Ioan Mîţiu, încă un cărăşean nominalizat la Premiile Colin - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Pe lista lungă a nominalizărilor, la secţiunea roman SF, s-a regăsit nu doar autoarea caransebeşeancă Lavinia Călina, ci şi Ioan Angelo Mîţiu, un reşiţean stabilit la Timişoara!

Literatura SF prinde tot mai mult teren în România, fiind apreciată îndeosebi în rândul tinerei generaţii, mai ales dacă e scrisă de autori tineri, însă e remarcabil să descoperim că genul este încă abordat şi de cei din generaţia care a prins Revoluţia din 1989. Este şi cazul lui Ioan Angelo Mîţiu, reşiţean, născut în 1976, absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Politehnicii din Timişoara. Stabilit în Timişoara, a devenit programator, profesie care l-a purtat în toate colţurile lumii, aşa cum precizează, pasiunea pentru lectură impulsionându-l să dea frâu liber imaginaţiei pentru a deveni el însuşi autor. Aşa se face că a debutat destul de târziu, în 2018, cu romanul SF „De cine atârnă pământul“, publicat la Editura Virtuală din Bucureşti, carte lansată în cadrul festivalului de literatură SF AntareFest, de la Braşov.

„Deşi mi-a plăcut tot timpul să citesc, mărturiseşte autorul, nu mi-am manifestat hobby-ul de a scrie până la această carte. Care se vrea în primul rând o poveste, dar şi un îndemn la reflecţie: căci nu ştim cum se pot orândui circumstanţele, astfel încât de oricare dintre noi să ajungă să depindă soarta lumii…“

Poate şi fiindcă aşa ne place să credem, că fiecare persoană este importantă şi are un rol anume, o misiune de îndeplinit în această locuinţă temporară de pe Terra. Despre ce este vorba în carte, pe scurt: „Atunci când Marele Atentat, cel capabil să declanșeze Criza Finală, este pe cale să se producă, americanii intră în acțiune și încearcă să modeleze destinul fatal. Într-un punct de cotitură pentru întreaga umanitate, mai multe evenimente istorice importante, inclusiv Revoluția din 1989, sunt puse sub semnul întrebării. Iar atentatorul și cel care poate rezolva situația trăiesc în România zilelor noastre. Calibrat inițial pentru un scenariu de mini-serie pentru HBO, «De cine atârnă Pământul» este o ucronie, un soi de «Un Yankeu la curtea regelui Arthur», dar cu borne temporale moderne și contemporane, în care platoul de acțiune este stabilit în America și Europa, dar mai ales în SUA viitorului apropiat și România comunistă“.

Cartea se poate achiziţiona de pe Internet, fiind publicată şi în format audio. Ne bucurăm că alături de reşiţeanul Daniel Botgros, veteranul literaturii SF în Caraş-Severin, îndrăgita scriitoare caransebeşeancă Lavinia Călina şi autoarea reşiţeancă Sandra Leila Coroian, începe să se impună încă un autor al genului, Ioan Angelo Mîţiu, căruia îi dorim succes la Premiile Colin şi-l aşteptăm cu o nouă carte.

JCS-Alexandra Gorghiu