Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – Asta ne-a declarat marţi Ioan Borduz, fostul primar al comunei Fârliug, care şi-a pierdut luni mandatul.

După 11 ani petrecuţi în fruntea comunei, Ioan Borduz a părăsit funcţia de primar mai devreme în urma deciziei definitive a Tribunalului Caraş-Severin. Instanţa judeţeană a judecat procesul dintre fostul primar şi Instituţia prefectului, al cărui obiect viza anularea Ordinului prefectului prin care Ioan Borduz a fost suspendat din funcţie. Ordinul respectiv survenea ca o consecinţă a sentinţei prin care primarul comunei Fârliug a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene.

Practic, Borduz a făcut în cadrul unui proiect un obiectiv în plus decât prevedea acesta. Deşi în judeţ mai avem primari condamnaţi, unii prinşi chiar în flagrant, tot cu pedepse cu închisoarea cu suspendare, nu toţi şi-au pierdut mandatele, Instituţia prefectului pierzând de fiecare dată procesele prin care se cerea anularea ordinelor de suspendare a aleşilor. Deşi în primă instanţă Ordinul prefectului a fost anulat iar primarul Fârliugului s-a întors la lucru, luni, 22 iunie, Tribunalul Caraş-Severin a dat sentinţa definitivă în defavoarea acestuia. Instanţa a ţinut cont şi de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 8 iunie 2015, potrivit căreia un primar îşi pierde mandatul înainte de termen şi în cazul în care există o condamnare cu suspendare.

„Este o decizie a instanţei pe care trebuie să o respect. Ce să fac? Doar nu m-am născut primar şi nu sunt singurul în situaţia aceasta. Am fost ales ani la rând cu peste 80%, ceea ce demonstrează că oamenii m-au apreciat. Şi regret că nu le pot duce aprecierea până la capăt. Am greşit pentru că am făcut mai mult decât a trebuit; am făcut piaţa de la Dezeşti, care îşi demonstrează utilitatea. În rest, nu am furat din banii oamenilor, nu am făcut niciun rău. Am făcut ceva pentru concetăţenii mei şi atât“, ne-a declarat marţi Ioan Borduz.