Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Vă invităm să veniți la Zilele Reșiței! […] Vom avea mâncare, băutură, de toate acolo în zona Câlnicel. […] Sunt zilele noastre, zilele reșițenilor, vă invit să ciocnim un pahar!”, transmite primarul Ioan Popa locuitorilor municipiului, și nu doar lor, cu ocazia ediției din acest an a tradiționalelor sărbători!

După o primă seară, încheiată undeva după miezul de Borko Radivojevic Orchestra, Reșița se pregătește pentru o nouă zi de sărbătoare pe platoul Câlnicel. Dacă Zilele Reșiței reprezintă o manifestare relativ recentă, postdecembristă, se cuvine amintit că nu departe de locul de desfășurare, în Câlnic, localitatea devenită cartier al Reșiței, se sărbătorește astăzi hramul bisericii, sau altfel spus e Rugă. Biserica Ortodoxă „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ din Câlnic este monument categoria B, având ca an de datare 1799 (turnul – 1803)!

Sâmbătă, 29 iunie, este de fapt punctul central al Zilelor Reșiței, astăzi fiind prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, patronii spirituali ai municipiului.

Programul artistic este deschis, la ora18:00 de Ansamblul „Renașterea“ al C.P.V. Reșița (coregraf Petrică Bagiu), cu câteva suite de dansuri, urmat de Ansamblul folcloric „Balada“ (coordonator Ioan Simionca) – solistă Alina Ceuca – cu cântece și jocuri din zona Bistriței și Năsăudului.

La ora 18:50 va urca pe scenă Ansamblul profesionist „Danubius“ al Centrului Cultural „Nichita Stănescu“ din Drobeta Turnu Severin – soliști Delia Barbu, Ionuț Teodorescu, Maria Rotaru, Ionel Bădălan – care vor prezenta cântece și dansuri din zona Olteniei.

Pentru ora 20:20 este programat momentul formațiilor sosite din Republica Moldova, din Municipiul Bălți – înfrățit cu Reșița, din acest an: Ansamblul de muzică și dans popular „Vântuleț“, condus de Veaceslav Taburceanu, solistă Anastasia Vulpe și Ansamblu folcloric „Doinița“, condus de Anjela Taburceanu, soliști Viorel Sârbu, Eduard Țentiu, Marina Grosu.

Pentru ora 21:00 este programat recitalul Laurei Lavric, în continuare urmând să evolueze, acompaniați de „Virtuozii Semenicului“ – dirijor Mircea Petruț, soliștii Marius Ciprian Pop, Florin Pistrilă și Ramona Vița.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu