Caraş-Severin, Romania

Dacă până în urmă cu câţiva ani, pe holurile palatului administrativ reşiţean se vorbea despre minţile înguste care se opun investiţiilor, despre oamenii refractari la tot ceea ce este nou, iată că acum avem de-a face cu o situaţie aflată la polul opus: cu un conservatorism care l-ar putea depăşi până şi pe cel britanic.

În vreme de criză, când parcul industrial de pe Valea Ţerovei geme a pustiu şi nici nu există speranţe ca lucrurile să se schimbe, Reşiţa întoarce spatele investitorilor! În privinţa parcului industrial, potrivit primarului Mihai Stepanescu, oriunde în lume, unde există astfel de amenajări, au fost necesari doi ani pentru ca parcurile să fie ocupate în proporţie de 75-80 la sută. Acum, pentru noi, care nu mai suntem în tranziţie, ci în criză, lucrurile vor fi şi mai grele! După cum spunea Mihai Stepanescu, la sfârşitul anului trecut existau cinci solicitări de la investitorii interesaţi de parcul industrial reşiţean.

Printre ei se află unul care a vrut recent să scoată Reşiţa din anonimat. Ba chiar mai mult, s-o bage în Cartea Recordurilor! De Zilele Reşiţei, un grup german de firme, cu o tradiţie de peste 120 de ani în special în procesarea laptelui, a vrut să facă, aici, în centrul municipiului de pe Bârzava, cel mai mare tort din lume. Fapt ce putea presupune, pe lângă implicarea forţei de muncă, achiziţionarea de materii prime ş.a.m.d. Numai că, după cum ne-a mărturisit, primarul a refuzat pentru că nu a considerat potrivită iniţiativa, Reşiţa având nevoie de investitori serioşi care să contribuie la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă. Aşa că tortul nu s-a mai copt pentru centrul Reşiţei, ci pentru capitală…

În acelaşi context în care vorbea despre refuzul dat grupului german de firme, primarul a precizat că municipalitatea s-a asociat cu nouă firme şi o primărie de lângă Reşiţa, pentru a scoate municipiul de pe Bârzava din anonimat, prin câteva spaţii de emisie la două posturi de televiziune: „Noi am plătit câteva miliarde. Reşiţa are nevoie de promovare“. Dar, oare, nu era mai simplu să ne promovăm gratis, pe banii altora?

Antoniu Mocanu
[email protected]