Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Se vor continua cele demarate anul trecut, dar încă nefinalizate, iar pentru cele noi se așteaptă deschiderea finanțărilor pe diverse programe!

Primarul Caransebeșului s-a declarat optimist pentru 2022 în ce privește investițiile. Felix Borcean spune că în această perioadă se creionează bugetul de dezvoltare, adică investiții și reparații pentru municipiul Caransebeș. Se continuă asfaltarea străzilor, proiect demarat în toamna trecută, dar se vor reabilita și trotuare, iar reabilitarea spațiilor verzi va fi una din prioritățile municipalității. „Pe A.I Cuza și pe Episcop Popea, strada pietruită, fostul 28 martie, sunt proiecte foarte frumoase care vor fi realizate în acest an. Ne vom apuca de amenajarea aleilor și spațiilor verzi din cartiere, am început deja cu Pipirigul, iar celelalte le vom include în niște proiecte cu finanțare europeană de regenerare a spațiilor verzi. Continuăm reparațiile de trotuare cu asfalt, vom începe cu tronsoanele cele mai problematice”, a precizat edilul.

Tot la infrastructură, Borcean a amintit și de pistele de bicicletele, incluse într-un proiect mai amplu, pentru care s-a realizat deja studiul de fezabilitate: „Anul acesta vom continua demersurile, nu știu sigur când se va semna un contract, aici termenele sunt destul de largi. Deocamdată nu e deschisă axă de finanțare, dar ne facem temele ca să avem piste de biciclete, transport în comun electric, stații de încărcare pentru mașini electrice care au apărut deja în Caransebeș”.

Un proiect care va fi finalizat în prima parte a acestui an este cel cu camerele de luat vederi pe majoritatea străzilor. „Proiectul cu camere a început să prindă contur, camerele sunt deja instalate, mai trebuie montată fibra optică între camere și sistemul probabil că va deveni funcțional în primăvara acestui an, de el beneficiind atât Poliția Națională cât și Poliția Locală”, a explicat primarul Borcean. Acesta a dat asigurări că un alt proiect important pentru Caransebeș, cel de introducere a rețelelor de gaz în Valea Cenchii, Teiuș și Gară, este aproape să-și desemneze câștigătorul care se va apuca de lucrări. Asta chiar dacă, potrivit edilului, „scumpirea gazului a mai muiat din elanul locuitorilor celor trei cartiere fără gaz, dar proiectul se va realiza”.

Felix Borcean își pune speranțe, cu măsură însă, pentru că e pățit când vine vorba de bani de la Guvern, în Programul „Anghel Saligny”. Primăria Caransebeș a pregătit deja patru proiecte, toate privind modernizare de străzi și trotuare pe aproape 30 de kilometri, și așteaptă doar deschiderea programului. „În martie-aprilie vom primi vești despre <<Anghel Saligny>>, vom vedea cât putem finanța din acest program. Dacă nu primim finanțare pentru toate cele patru proiecte, ne vom apuca și din bugetul propriu să modernizăm anumite tronsoane, eu mi-aș dori să fie toate”, a concluzionat primarul Caransebeșului.

JCS-R.M.