Investiție de milioane, pusă sub umbrela AquaCaraș - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

SOCOL – Socol, prima comună ale cărei rețele de apă și canalizare au fost preluate de operatorul județean. Reținem asta din declarația d-nei primar Olgița Ghiță, conform căreia, de la 1 octombrie, rețelele de apă și canal au fost preluate de AquaCaraș!

Finanțarea pentru realizarea celor două obiective a fost asigurată deopotrivă cu fonduri europene și prin PNDL, investiția ridicându-se la două milioane de euro. Conform primăriţei, rețeaua de apă deservește satele Socol, Zlatița, Pârneaura și Câmpia, este prevăzută cu trei stații de apă, de acest serviciu beneficiind aproximativ 800 de gospodării. Canalizarea acoperă doar satele Zlatița, Câmpia și Pârneaura, în primele două fiind amenajate stațiile de epurare ale unei rețele care deservește aproximativ 600 de gospodării.

În centrul de comună nu există rețea de canalizare deoarece relieful îngreunează amenajarea unei stații de epurare. Concret, aceasta trebuie amplasată undeva la înălțime, ceea ce ar fi impus amenajarea de stații de pompare care să împingă apa spre stația de epurare. Asta ar fi însemnat costuri foarte mari. În prezent, canalizarea este asigurată prin fose septice care, la cerere, sunt golite prin vidanjare. Însă introducerea unei rețele de canalizare la Socol reprezintă unul dintre obiectivele aflate în atenția Olgiţei Ghiță.

JCS-Ionel Ivaşcu