Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În schimb, vestea bună e că mortalitatea infantilă a ajuns la aproape zero, cel puțin în mediul urban!

Formularea „aproape zero“ utilizată de Direcția de Sănătate Publică într-o analiză descriptivă a evoluției factorilor demografici în perioada 2014-2024 se explică prin posibilitatea ca în mediul rural să nu fi fost făcute corect unele raportări. „Pe date statistice însă, în județul nostru, nu avem mortalitate infantilă și aici este un fapt îmbucurător pentru că facem o comparație cu 10 ani în urmă, când aveam o mortalitate infantilă de 6-7 copii.“, a declarat, ieri, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, Dănilă Miloș, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social a județului.

Celelalte concluzii care se desprind din analiză nu sunt la fel de îmbucurătoare, având în vedere că natalitatea, de exemplu, a scăzut cu 30% pe parcursul ultimului deceniu, de la 2.407 născuți vii în 2014 la 1.675 în 2024. Fenomenul poate fi explicat, pe scurt, prin interacțiunea mai multor factori (cum ar fi cei politici, sociali, economici și profesionali) care „determină tinerele cupluri să amâne «ad calendas graecas» procreerea“. Ca tendință generală, este de așteptat ca natalitatea să continue să scadă în județ, în linie cu trendul național, probabil sub 1.500 de nou-născuți pe an. Se estimează că indicele sintetic de fertilitate (ISF) se va menține sub 1,7 copii/femeie, insuficient pentru înlocuirea generațiilor în condițiile în care mortalitatea generală a crescut în ultimul deceniu, de la 12-13 la mia de locuitori (2014) la 14-15 la mia de locuitori (2022). „Concluzia finală e că județul Caraș-Severin rămâne în declin demografic, cu natalitatea în scădere, cu mortalitatea în creștere (pe fondul îmbătrânirii), cu fertilitatea sub nivelul de înlocuire și cu exodul tinerilor ca factor major.“, a conchis Dănilă Miloș.

În opinia oficialului DSP, pentru atenuarea acestui declin ar fi necesare măsuri urgente pentru susținerea familiilor (ajutoare mai mari pentru părinți, infrastructură pentru copii), atragerea de investiții în județ pentru a reduce exodul tinerilor, cât și îmbunătățirea serviciilor medicale mai ales pe linia prevenției cancerului și a bolilor cardiovasculare.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu