Caraş-Severin, Romania

Timpul: Domnule Corneliu Buşu, anul 2006 a fost unul de excepţie pentru şahul din Caraş-Severin, cu o bogată agendă competiţională şi mai ales, cu promovarea echipei de seniori în Divizia A. Care a fost secretul?

Corneliu Buşu: Nu este vorba de un secret. Pur şi simplu a fost rodul muncii în echipă. În 2005, în luna noiembrie, am constituit Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin, iar în 2006 am încercat să punem în practică strategia pe care am stabilit-o. Şi am reuşit. Într-adevăr, am avut în vedere, în special, promovarea echipei Muncitorul Reşiţa în Divizia B. A venit reorganizarea federaţiei şi am ajuns în eşalonul al doilea al şahului românesc. O adevărată performanţă, fără să fiu lipsit de modestie. Apoi, ne-am propus organizarea de turnee, prin care să rodăm jucătorii, în aşa fel încât să dea maximul de randament în barajul de promovare de la Geoagiu Băi, din noiembrie 2006.

Timpul: Ce aşteptaţi de la 2007?

C.B.: Aşa cum am promis, vrem să avem un an şi mai bun. În sensul că ne dorim promovarea în Superligă. Pentru aceasta, trebuie, fie să achiziţionăm încă doi jucători, fie să-i formăm pe plan local. Pentru că, la Divizia A, echipa este alcătuită din şase jucători, dintre care unul trebuie să fie junior. De asemenea, ne-am propus să ne prezentăm şi cu o echipă de fete la barajul pentru Divizia B. Pentru că avem un potenţial apreciabil, şi trebuie exploatat. Este vorba despre surorile Viorica şi Iulia Istrati, respectiv Veronica şi Cristina Păduraru, care au în palmares titluri naţionale de copii şi de junioare. Deci, în toamna acestui an vom merge pe două fronturi, echipe băieţi şi echipe fete.

Timpul: Ce ne puteţi spune despre întrecerile individuale?

C.B.: Aici avem unele probleme. Este ceva mai complicat. Fiindcă, pe lângă aspectele de ordin financiar, legate de deplasări, cazare şi masă, se pune şi problema participării. În sensul că s-ar impune o scoatere din producţie, ceea ce este puţin probabil, fie să se apeleze la propriile concedii de odihnă.

Timpul: Deci totul se învârte în jurul banilor. Anul trecut aţi reuşit să rezolvaţi, în bună măsură şi această problemă la nivel de asociaţie, beneficiind de o sumă totală de aproape 100 de milioane de lei.

C.B.: Aşa este. Am fost susţinuţi de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, de Direcţia Judeţeană pentru Sport Caraş-Severin, fondurile fiind utilizate pentru completarea bazei materiale şi pentru turneele locale. Astfel, în momentul de faţă putem asigura materiale pentru organizarea de concursuri cu 150 de jucători. Noi sperăm să beneficiem de sprijin şi în acest an.

Timpul: Credeţi în acest sens, că veţi reuşi să organizaţi şi acel concurs internaţional în cadrul „Zilelor Reşiţei“?

B.C.: Noi l-am cuprins în calendar şi avem promisiuni ferme că va face parte din programul manifestărilor respective. Ar fi o acţiune exatrordinară de imagine pentru Reşiţa sportivă. Aţi văzut, la Memorialul „Ion Irimia“ am reuşit să atragem 60 de participanţi, un număr record, inclusiv ca şi valoare sportivă. Am avut mulţi maeştri internaţionali, candidaţi de maeştri internaţionali, maeştri FIDE. Ceea ce este mare lucru.
De asemenea, un alt obiectiv al nostru, al asociaţiei judeţene de şah, este revitalizarea şahului juvenil. Am citit în Timpul că la faza judeţeană au participat foarte puţini elevi, faţă de potenţialul existent în şcolile din judeţ. Va trebui să facem front comun cu factorii responsabili de la nivel de inspectorat şcolar, cu doamna prof. Liliana Dacica, directorul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Caraş-Severin, cu toţi cei care pot concura la promovarea acestui sport până la nivel de grădiniţă.

Carte de vizită
Corneliu Buşu
Data naşterii: 29 aprilie 1946.
Starea civilă: căsătorit, un băiat şi un nepot.
Studii: Facultatea de Construcţii Timişoara.
Ocupaţia: arhitectul şef al judeţului Caraş-Severin.
Funcţia: preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Caraş-Severin.