Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Din totalul localităţilor cărăşene, 273 (89%) sunt deja racordate la o reţea de date de bandă largă!

Conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), doar 35 de localităţi din judeţ nu beneficiază în prezent de o conexiune de Internet fix. Cele rămase „neacoperite“ sunt aşezări aparţinătoare comunelor Armeniş, Berzasca, Bozovici, Buchin, Băuţar, Cornereva, Dalboşeţ, Sicheviţa şi Şopotu Nou, situate în zone izolate, greu accesibile. Numărul lor a scăzut apreciabil pe parcursul ultimului an, de la 105, câte erau în luna iulie 2022. La acea dată, în funcţie de infrastructura folosită, alte 26 de localităţi erau conectate la reţele de bandă largă de bază, capabile de viteze de download cuprinse între 2 şi 30 Mb/s, 25 erau conectate la reţele de bandă largă rapide (cu download între 30-100 Mb/s), în timp ce reţele de bandă largă ultrarapide, care permit viteze de download mai mari de 100 Mb/s existau în 153 de localităţi. Cifrele pot fi considerate orientative în momentul de faţă, în condiţiile în care s-a lucrat continuu la extinderea reţelelor.

Potrivit Raportului ANCOM privind piaţa telecom din România la finalul anului 2022, publicat recent, decalajul dintre urban şi rural în Internetul fix a scăzut cu 3 puncte procentuale, ajungând la 14%, urmare a noilor conexiuni instalate în mediul rural. Astfel, rata de penetrare la 100 de gospodării a ajuns la 77%, respectiv de 83% în mediul urban şi 69% în mediul rural. A crescut, totodată, şi traficul mediu lunar (+22%), care a ajuns la 69 GB per locuitor, respectiv la 2,4 GB/zi.

În ceea ce priveşte comunicaţiile mobile, la finele lui 2022 erau în ţară 23.2 mil. de cartele SIM active, din care 64% pe bază de abonament, în creştere cu 6% faţă de anul precedent. Numărul conexiunilor active de Internet mobil a ajuns la 21,4 milioane, din care aproape 20 mil. sunt folosite combinat (telefonie plus Internet), iar diferenţa exclusiv pentru transmisia de date. Traficul mediul lunar a fost de 8 GB per locuitor (+24%), adică aproape 270 MB/zi.

JCS-Walter Fleck