Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pe 9 decembrie, Primăria Reșița va deschide ofertele pentru stația din Muncitoresc. Este pentru a treia oară când modernizarea Pieței Republicii a fost scoasă la licitație. Primarul Ioan Popa speră că, de data aceasta, va fi cu noroc și va fi desemnat un câștigător. În caz contrar, primăria poate merge la negociere directă!

„Marele obstacol din calea stației intermodale a fost legat de prețuri. Am mai avut un «dușman» dat de actualizarea de prețuri la materialele de construcții. Ne-am trezit cu multe proiecte deschise și cu constructori care se plângeau de creșterea prețurilor. Puteam să le spunem că e riscul lor, dar asta s-ar fi întors împotriva noastră. Însă am avut marea șansă ca guvernul să dea câteva ordonanțe care au permis actualizarea prețurilor la materialele de construcții deoarece calculele au fost făcute cu mult timp înainte. Noi, în baza ordonanțelor de guvern, le-am adus la zi. Acum cred că nu vor mai fi probleme”, a declarat recent Ioan Popa.

Primarul a dat exemplul Grădiniței „Palatul Fermecat”, aflată în prezent în lucru, unde proiectul s-a bazat pe indicatori tehnico-economici din 2018. Este doar unul dintre proiectele care au avut nevoie de corecții, pe care primăria le-a făcut fără să știe cum va fi acoperită diferența de bani. Guvernul însă a rezolvat problema. Actualizarea prețurilor este în lucru pentru multe alte proiecte, dar primarul se arată optimist că acest demers va fi dus la bun sfârșit.

Ioan Popa s-a referit și la legătura rutieră care va lega cartierul Mociur de oraș, lucrare pentru care s-au înscris companiile austriece PORR și Strabag. Ambele oferte sunt în analiză, care se face în trei etape. Prima etapă constă în analiza documentelor, a doua este analiza tehnică, iar a treia constă în analiza financiară. „Dacă ambele oferte trec aceste probe, la deschiderea ofertei financiare vom alege cel mai bun preț. Ambele firme sunt puternice. Noi nu am mai lucrat cu Strabag, dar au o imagine bună în piață, iar PORR sunt deja prezenți în Reșița”, a încheiat Ioan Popa.

JCS-Ionel Ivașcu