Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Comportamentul zimbrilor din Munții Țarcu este în continuare atent monitorizat de specialiști. Imaginile suprinse recent arată că după o muncă extraordinară, zimbrul, cel mai mare mamifer terestru din Europa, și-a recăpătat în sfârșit locul în natură!

Rangerii de la Măgura Zimbrilor au surprins de curând imagini inedite cu o turmă de zimbri în sălbăticia de la poalele Munților Țarcu. Exemplare sunt tinere, dintre cele mai frumoase, semn că proiectul inițiat acum ceva timp de câteva organizații de mediu a dat rezultate: populația de zimbri din Munții Țarcu depășește acum 200 de exemplare, dintre care, mai mult de jumătate sunt născute în libertate. „Patrulele zilnice fac parte din măsurile implementate pentru asigurarea coexistenței acolo unde habitatul zimbrului se învecinează cu zonele cu activități umane.“, precizează cei de la Rewilding România.

În acest sens, în localitatea Feneș au fost finalizate recent mai multe lucrări de împrejmuire, pentru protejarea proprietăților și a culturilor agricole, dar și pentru a evita pe cât de poate interacțiunea om-zimbru. „Protejarea proprietăților este un pas important și necesar, alături de alte măsuri de coexistență precum gardul virtual care notifică echipa de intervenție atunci când un animal monitorizat prin GPS trece o limită prestabilită sau de unitățile canine care însoțesc rangerii și ajută la îndepărtarea zimbrilor din zonele cu culturi agricole. Ne dorim ca printr-o colaborare strânsă cu localnicii, monitorizare atentă și acțiuni coordonate, să punem împreună bazele primei comunități «Bison-smart», care să devină un model de coexistență între oameni și viața sălbatică.“, mai arată cei de la Rewilding România.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu