Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Modul în care unitățile de învățământ au fost pregătite pentru noul an școlar va fi verificat, de luni, pe parcursul următoarelor două săptămâni!

În general, pregătirile pentru primirea „cum se cuvine“, în 9 septembrie, a copiilor în sălile de clasă sunt pe ultimele sute de metri, puține fiind cazurile când putem vorbi despre kilometri. Cel puțin asta rezultă din informarea prezentată Colegiului Prefectural de către inspectorul general școlar Lucian Miclău, potrivit căruia, din cele 398 de unități de învățământ din județ, probleme au fost identificate doar în 27 (sub 7%).

„Începând cu 2 septembrie, ISJ, conform tradiției, în primele două săptămâni va efectua o inspecție tematică legată de stadiul în care se află unitățile de învățământ pentru începutul anului școlar, iar această inspecție tematică va fi realizată de către inspectorii de zonă.“, a explicat acesta. Contrariat de faptul că a doua săptămână de control se va suprapune peste prima săptămână de școală, prefectul Ioan Dragomir a opinat că „în mod normal“, inspecția ar fi trebuit efectuată până la începerea cursurilor. „Eu chiar n-am înțeleles «tradiția» asta. Dar, poate singura scuză ar fi că domnii inspectori sunt încă în vacanță. Vă spun că mi-am propus să ajung într-un număr destul de mare de școli să văd cum stau cu pregătirea anului școlar 2024-2025. Cred că era bine ca și domnii inspectori de zonă care au 5-9 școli în gospodărire sau în supraveghere să mai treacă pe acolo.“, a spus prefectul.

Referitor la problemele identificate în cele 27 de unități, acestea acoperă o gamă destul de largă, de la necesitatea efectuării unor reparații la interior și nerecepționarea unor lucrări, la necesitatea unor intervenții serioase la acoperișuri, relocare efectivă sau nevoia înlocuirii unui microbuz școlar aflat în uz de 17 ani.

Manualele școlare au fost distribuite în proporție de 92%, urmând ca diferența, constând în manuale noi pentru clasa a VII-a aflate în curs de tipărire, să fie distribuită când va sosi de la edituri.

În ceea ce privește avizarea-autorizarea ISU, continuă să fie în jur de 20 de unități de învățământ fără o astfel de autorizație, chiar dacă numărul acestora e în scădere față de 2021, când au fost 49.

JCS-Walter Fleck