Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Medicii de familie au acum posibilitatea să obțină finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a-și dota cabinetele – proprii sau în asociere – cu aparatură sau pur și simplu pentru a le renova și a le aduce la standarde moderne!

Vestea bună este dată de Direcția de Sănătate Publică a județului, potrivit căreia investiția la nivel național are un buget total de 887.723.7753 lei, fără TVA, echivalent a 180.450.000 de euro, de asemenea, fără TVA. Rata de finanțare este de 100 la sută, așadar nu este nevoie de cofinanțare din partea aplicantului.

Medicii de familie au acum posibilitatea să utilizeze bani din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a-și dota cabinetele proprii sau cabinetele în asociere cu aparatură sau pur și simplu pentru a le renova și aduce la standarde moderne. Este vorba, potrivit Ministerului Sănătății, de reabilitarea, modernizarea și dotarea a 3.000 de (asocieri de) cabinete de asistență medicală primară (medici de familie) cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural și din urbanul mic (inclusiv zone marginalizate/defavorizate și inclusiv pentru zonele defavorizate cu populație majoritar romă sau comunități rome, după caz). Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip «point of care», echipamente medicale de tipul electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical. Vor fi alocate, de asemenea, fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice“, informează DSP CS.

Aplicant poate fi orice entitate publică sau privată având în componență cabinete de asistență medicală primară (medici de familie), care au contract cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. „Ne adresăm, în acest context, tuturor medicilor de familie din județul Caraș-Severin, pentru a se folosi de această oportunitate și să acceseze datele necesare spre a obține finanțarea. Ghidul aplicantului și mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății“, transmite autoritatea cărășeană.

De la ministerul de resort am putut afla că, pentru dotare cu echipamente și mobilier, fiecare cabinet medical sau asociere de cabinete poate accesa fonduri în valoare de 45.000 euro fără TVA, în timp ce pentru renovare pot fi solicitate fonduri de până la 15.000 euro fără TVA. Dosarele de finanțare se vor depune pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro, începând cu data de 04 august 2022, ora 10:00.

JCS-A.M.