REȘIȚA – … a fost oficializată, azi, odată cu semnarea acordului de către primarii celor două municipii, Ioan Popa și Alexandr Petkov!
Acordul de înfrățire între Municipiul Reșița și Municipiul Bălți din Republica Moldova a fost aprobat de Consiliul Local în ședința din 21 decembrie 2023. Demersurile s-au concretizat mult mai repede comparativ cu cele vizând alte înfrățiri, poate datorită relațiilor speciale care îi leagă pe românii de dincoace de cei de dincolo de Prut. Dar, după cum s-a evidențiat cu umor în cadrul ceremoniei, succesul se datorează în primul femeilor, de la care (și) în acest caz a plecat totul. „Inițiativa nu a venit de la mine. Recunosc că toate lucrurile au pornit din zona proiectelor de educație. Proiectul de reconversie a Halei industriale Minda a deschis perspectiva în care doamna viceprimar Tatiana Dubițkaia a venit la Reșița pentru prima oară!“, a precizat primarul Ioan Popa.
Aceasta a cunoscut-o atunci pe consiliera pe probleme de educație Ildiko Pataki, ulterior pe viceprimarul Mădălina Chiosa, pentru ca, după o altă vizită la Reșița și a unei intense corespondențe, înfrățirea pusă la cale de femei să fie în cele din urmă semnată de bărbați. „Având la bază acest acord, vom putea să preluăm și să valorificăm din experiența dumneavoastră, pentru a implementa la Bălți proiectele de infrastructură de care chiar avem mare nevoie.“, a rezumat primarul Alexandr Petkov.
Având o populație de circa 120.000 de locuitori, municipiul Bălți este al doilea oraș ca importanță din Republica Moldova. Multe dintre problemele de infrastructură cu care se confruntă în momentul de față sunt cele pe care Reșița le-a rezolvat sau e pe cale să le rezolve grație programelor de dezvoltare și mai ales fondurilor europene nerambursabile. Obligate de realitățile momentului de a iniția o dezvoltare urbană accelerată, autoritățile locale din Bălți și-au stabilit ca obiectiv o modernizare de inspirație europeană, deschiderea și exemplele de bune practici de la Reșița stându-le de acum la dispoziție, mai mult decât până acum, datorită acordului de înfrățire. De altfel, un acord de cooperare a fost semnat, marți, la Timișoara, de către edilii moldoveni cu cei ai municipiului de pe Bega.
Referindu-se la relația dintre Reșița și Republica Moldova, primarul Ioan Popa a povestit cum, în urmă cu trei ani, a efectuat o vizită la invitația unui primar de sector din Chișinău: „Mărturisesc cu sinceritate că am plecat cu ușoara aroganță a românului la fratele lui mai necăjit de dincolo de Prut și am constatat cu stupoare că sunt într-o gravă eroare! Moldova de dincolo de Prut arată altfel decât își imaginează mulți dintre noi, mult mai curată, mult mai civilizată, cu oameni calzi, gospodari, buni, necontaminați de «virușii» care vin de multe ori dinspre noi, din zona de vest.“
Pentru a se putea convinge, primarul Alexandr Petkov le-a lansat o invitație gazdelor: „Să știți că, în afară de Chișinău, mai sunt orașe în Moldova iar, față de capitală, Bălți e chiar mai aproape de graniță! Pentru 22 mai, de ziua orașului, vă invităm să vedeți cât suntem de primitori, cât suntem de buni la inimă și că oricând puteți conta pe noi. Dacă până nu demult se credea că la noi nu prea sunt oameni în conducere cu care să puteți discuta și comunica, vreau să vă spun că de o vreme nu mai aveți nevoie de translatori.“
De acest lucru ne-a convins chiar azi, cu elocvență, viceprimarul Tatiana Dubițkaia (fost primar interimar), printre altele și deținătoarea unei diplome de master a Facultății de Litere, Filosofie și Istorie a Universității de Vest Timișoara, specialitatea Literatura română și intertextualitate.
JCS-Walter Fleck