Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Potrivit oficialului, în acest an școlar au fost înregistrate 38 de evenimente, față de 15 în anul precedent, motiv pentru care a cerut intensificarea colaborării dintre Inspectoratul Școlar și primării, pentru asigurarea pazei în cât mai multe școli!

Instituția Prefectului a organizat o ședință de evaluare a modului în care a fost asigurată protecția unităților de învățământ pe parcursul anului școlar 2022-2023. Din totalul de 411 unități școlare care funcționează în județul nostru, 5 sunt asigurate exclusiv cu pază umană, 207 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 40 dispun atât de pază umană, cât și de sisteme video.

Siguranța elevilor și a personalului didactic constituie una dintre condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant, de aceea prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean să intensifice colaborarea cu primăriile pentru ca la debutul anului școlar 2023 – 2024 cât mai multe școli să fie asigurate cu pază, mai ales în condițiile în care, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, fenomenul infracțional în incinta școlilor a crescut, fiind înregistrate 38 de evenimente, cu 15 mai multe comparativ cu anul școlar 2021 – 2022. Siguranța în unitățile de învățământ presupune eforturi comune ale tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu: părinți, cadre didactice, autorități locale, poliție, jandarmerie, ISU, precum și ale altor actori sociali care pot contribui în mod concret. În acest scop, după finalizarea examenelor naționale, vor fi organizate întruniri cu directorii școlilor, la care vor participa și reprezentanți ai instituțiilor implicate în protecția unităților de învățământ care vor pune accent pe prevenirea violenței în școli. De asemenea, va fi abordată și problema consumului de droguri, deși Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin a desfășurat și pe parcursul anului școlar care tocmai s-a încheiat peste 290 de activități de prevenire în mediul școlar preuniversitar.“, transmite Cancelaria Prefectului.

JCS-A.M.