Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Zilnic ne parvin informaţii de tot felul. Unele nu pot fi dezvoltate astfel încât să iasă articole de ziar. Altele sunt amuzante, altele chiar inutile. Încercăm să vă mai plimbăm printre şuşoteli de prin toate domeniile, jocuri de culise de prin politică. Toate au un sâmbure de adevăr, asta să vă fie clar, însă modul în care sunt scrise le duce în zona pamfletului. Că sunt utile sau inutile, vedeţi voi! Noi vi le oferim pentru că le ştim. Şi, credeţi-ne, ştim multe!

✔️ Zilele acestea se desfăşoară Bacalaureatul. Cui îi pasă? Importante sunt conflictele pentru alegerile prezidenţiale. În timp ce politicienii se ceartă, absolvenţii de 10 la BAC pleacă spre altă zări. Noi rămânem în ţară cu pricepuţii la politică şi fotbal.

✔️ Ne-au întrebat cititorii ce mai ştim de locurile de muncă de la Arsenal şi de la Oţelu Roşu. Le-am spus că nimic, doar nu noi le-am promis. Însă, i-am asigurat că în campania electorală din toamnă vom afla şi noi, şi ei, despre acele angajări. Aşa nerăbdători oamenii ăştia!

✔️ La Măureni şi Şoşdea au fost patru zile de distracţie şi voie bună. S-au sărbătorit şi zilele comunei, şi roadele câmpului şi rezultatul alegerilor. Tot! Brian s-a întrecut pe el. Şi nimeni, nimeni nu va uita vreodată costumul lui roz…

✔️ Spitalele din Reşiţa şi Caransebeş au rămas fără manageri. Şi Laza, şi Dumbravă sunt nişte mercenari. Au redus din datorii, au îndreptat spitalele în direcţia bună şi au plecat… Din câte am înţeles, Dunca nu mai vrea să pună niciun manager la Reşiţa. Să pună Felix şi la Caransebeş şi la Reşiţa, poate e cu noroc!

✔️ Unii dintre angajaţii Consiliului Judeţean vor ca preşedintele Silviu Hurduzeu să vină de mâine în instituţie. Nu de alta, dar sunt foarte mulţi dornici să muncească. Patru ani s-au tot odihnit, au făcut ce au vrut, iar acum îi apasă conştiinţa că au primit salarii mari degeaba. Până în octombrie nu e mult, iar Hurduzeu chiar o să vină.

✔️ Când anunțam, acum o lună, că „Laminorul revine în dezbatere, joia viitoare“, nu ne refeream la o viitoare dezbatere publică – dat fiind că relașul electoral se așternuse deja peste Oțelu Roșu – ci la dezbaterea de la Tribunal ce urma să aibă loc, în următoarea zi de joi, după amânarea de joia trecută. Deși a avut loc o dezbatere, ea nu s-a încheiat cu repornirea uzinei, ci cu conexarea a două dosare și stabilirea unui nou termen de judecată pentru cel nou rezultat. Ați ghicit, probabil, acesta a primit termen pentru ședința de… joia viitoare! Întrucât între timp a mai apărut un dosar care a primit și el termen pentru o (altă) zi de joi, dar din septembrie, la întrebarea poetic ambalată „când va mai curge oțelu’ roșu în Valea Bistrei?“ o variantă de răspuns ipotetic ar fi „cândva, într-o joi, după Miercurea-Ciuc!“

✔️ Un răspuns și-un termen ceva mai optimist avem însă în ceea ce privește licitația pentru construcția conductei de gaz Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa, cea menită să înalțe pe cele mai înalte culmi ale civilizației toate UAT-urile pe care le va traversa, într-un viitor dezirabil. Lansat (prin pruni) în 2020 ca proiect de importanță națională de către pe-atunci premierul Ludovic Orban, proiectul Prunișor-Jupa s-a maturizat, între timp traversând două licitații anulate și a ajuns acum la cea de-a treia, suspendată. Motivul îl reprezintă modificarea/amânarea cu două săptămâni a termenului limită de depunere a ofertelor, 2 iulie. Vestea bună, în cazul de față, e că 16 iulie cade într-o marți și nu lunea, când se știe că nici iarba nu crește.

✔️ Hurduzeu şi Popa au făcut primul pas spre echilibru politic. De fapt, preşedintele PSD, mai echilibrat fiind, a recunoscut că din toamnă el şi primarul Reşiţei sunt „condamnaţi“ să colaboreze pentru binele judeţului şi oraşului. Şi-au început deja de executat pedeapsa… la o bere!

✔️ Ecoul alegerilor din 9 iunie încă este printre noi. Încă se vrea renumărarea voturilor în multe locuri, mulţi nu ştiu de ce au pierdut, mulţi nu ştiu de ce au câştigat, iar mulţi cărăşeni nu ştiu ce au votat. Nici nu trebuie. Oricum, preşedinţii birourilor şi secţiilor electorale din judeţ au tras o concluzie: alegerile le fac cei de la Statistică. Procesele verbale trebuie făcute şi refăcute cum şi cât vrea Statistica…

✔️ Aşa cum era de aşteptat, Mihaela de la Lăpuşnicu Mare a pierdut alegerile. Se ştia că locuitorii de acolo îl votează pe Lala cu două mâini şi un picior. Însă, din toamnă, se zvoneşte că va fi consolată cu un post de inspector şcolar general adjunct. Aşa să tot pierzi!

✔️ După zile întregi în care erau şocaţi de caniculă, românii sunt iar şocaţi: de ploi. Când e cald, ne plângem, când plouă ne plângem. Mereu ne plângem. Nici Cerul nu mai ştie cum să ne mulţumească!

✔️ E vară! Lumea e prin concediu. Pustiu. În Reşiţa, acolo unde se fac lucrări, ai impresia că au mai rămas angajaţii Electroechipament şi indienii de la PORR. Eh, vine ea toamna cu alegeri, majorări salariale, concedieri masive…

P.S. Nu uitați! Acesta este un pamflet, tratați-l ca atare!

Adaugă comentariu