Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI – Pe lista Ambulanţei pentru Monumente Banat din acest an se află şi un obiectiv din Caraş-Severin. Până la începutul lunii septembrie, Turnul de pe Deal din Grădinari va fi „pacientul“ acestui ONG!

Începând cu această săptămână şi până pe data de 3 septembrie, echipa de la Ambulanţa pentru Monumente Banat își îndreaptă atenția către Turnul de pe Deal din comuna Grădinari.

În cadrul proiectul cultural „A week for Monuments“, desfășurat anul trecut, în luna octombrie, a fost realizată la Timișoara structura coifului care urmează a fi montat în cadrul intervenției de anul acesta. Acesta va fi remontat și completat, fiind acoperit cu tablă fălțuită. În paralel se va interveni asupra coronamentului turnului, intervenția urmând a fi încununată de momentul montării coifului cu ajutorul unei macarale, au mai precizat cei de la Ambulanţa pentru Monumente Banat.

„Silueta zveltă a turnului este o imagine cunoscută a Banatului Montan, fiind și ultima rămășiță a vechii biserici din sat. În cadrul intervenției vom repara coronamentul zidăriei și vom monta o șarpantă pentru protejarea turnului. Pentru cei care ne-au urmărit îndeaproape, aceasta este surpriza rezultată în cadrul proiectului «A week for monuments». Șarpanta a fost realizată în timpul atelierelor acestui proiect, desfășurat în octombrie anul trecut, iar acum se îndreaptă spre destinația ei finală.“, au precizat reprezentanţii ONG-ului.

Cu ocazia pregătirii acestei intervenții, echipa proiectului prezintă şi promovează o talentată artistă, Sorina-Adina Vasilescu (Vazelina), care a realizat o ilustrație cu două monumente istorice din comuna Grădinari: turnul și podul de cărămidă. Ilustraţia cu Turnul de pe Deal a fost realizată în cadrul „Tur Banat“, proiect selectat și prezentat în expoziția proiectului Cămine în Mișcare – Moving Fireplaces din anul 2020.

JCS-Nicoleta Moraru