Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ne referim la „New Wave Theatre”, festival programat în perioada 16-24 iunie. Această a treia ediție cuprinde spectacole diferite dintre care managerului Teatrului de Vest, Florin Ionescu, îi vine greu să recomande unul anume. Asta deoarece, pe felia sa, fiecare spectacol este remarcabil, pe măsura selecției realizată de Doru Mareș, recent premiat la Gala Uniter. A fost cea mai bună selecție de până acum, în opinia lui Ionescu!

„New Wave Theatre” este un eveniment de mare ținută și apreciat în lumea teatrului. Asta deoarece spectacolele au fost selectate exclusiv pe criteriul performanței. Astfel, se vrea acoperirea unei palete cât mai largi, care să familiarizeze publicul cu forme diferite de teatru, întrucât teatrul reșițean nu le poate acoperi pe toate. „New Wave Theatre” cuprinde drame, drame sociale, musical-uri, spectacole non-verbale și de teatru-dans.

Regizorul Răzvan Mazilu, premiat și el recent, vine cu spectacolul „Hedwig and the angry inch”. Premiera a avut loc cu trei săptămâni în urmă, aceasta fiind prima deplasare în țară. Crista Bîlciu vine cu spectacolul „Eu sunt Luli”, după ce, la prima ediție a festivalului, câștiga premiul pentru cea mai bună regie. Un spectacol pentru care Gabriel Ionescu consideră că trebuie să ai inima foarte tare ca să-l poți urmări. Florin Piersic junior este și el prezent în postura de regizor al spectacolului „Toxic”, iar spaniolii de la Yllana&Totem revin cu spectacolul „Trash” care, la ediția a doua, a făcut sala să vibreze ca la un concert de rock. La numele importante prezente în festival, Ionescu îi adaugă și pe Pavel Bartoș, Zoli Lovacs din Arad sau Bogdan Farcaș, nominalizatul Uniter de la Ploiești, care este și actor de film.

Spectacolul „497” este unul non-verbal, o istorie muzicală dansată a drumului unei trupe de dansuri populare din Buzău. În 1912, aceasta pleca pe jos spre Paris pentru un concurs de dansuri populare, rupând astfel 497 de perechi de opinci. Adevărată lecție de actorie, în opinia lui Ionescu.

Ultima zi aparține trupelor din orașele ucrainene Sumi și Lugansk, despre care managerul teatrului reșițean crede că merită să aibă sala plină. Mai ales că, în județ, sunt localități cu ucraineni care pot vedea spectacole în limba lor, iar acei actori călătoresc 25 de ore cu autocarul pentru a juca la Reșița. Asta după ce teatrul din Lugansk a fost bombardat, iar cei din Sumi le-au deschis ușa teatrului lor.

„La fel ca prima ediție, și aceasta a redevenit festival-concurs. La prima ediție, ne rugam noi de teatre să vină la festival, acum am avut 66 de spectacole înscrise. Asta arată interes pentru festival și sper să continuăm pe acestă pantă ascendentă.”, a încheiat Ionescu, invitând spectatorii în sală.

JCS-Ionel Ivașcu