CARAȘ-SEVERIN – Manifestările încep mâine și se vor încheia pe 21 februarie. Sunt anunțate evenimente diverse!
Scriitorul și etnograful reșițean Alexander Tietz, în cartea sa „Unde fumegă furnalele în văi”, scria despre această perioadă că „pe străzile Reșiței umblau mascații, iar în duminica Fășangului obiceiul își găsea apogeul. Mascații cutreierau străzile singuri sau în grup, străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgălăi, de țipete de bucurie și plânsete, sunete de diferite intensități și tonalități, acorduri de acordeoane și alte instrumente muzicale.”
Povestea poate continua cu amintiri ale oamenilor în vârstă de astăzi, care povestesc despre o atmosferă incandescentă. Toată populația era prezentă fie pe stradă ziua, fie în diferitele localuri unde se continua distracția seara, respectiv, toată noaptea. Erau prezentate diferite măști, diversitatea lor fiind recunoscută și apreciată de spectatori. Noaptea târziu aveau loc demascările, moment gustat de toți cei prezenți. Și nu în ultimul rând, manifestarea culminantă se petrecea în ultima zi a Fășangului. La miezul nopții, Făşangul, o păpușă de mărime adultă confecționată din paie și costumată, se ardea simbolic sau se înmormânta, depinde de locul desfășurării manifestării, moment în care distracția și voia bun dispăreau.
Ce înseamnă Făşangul? Este perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează și Miercurea Cenușie, adică ziua în care creștinii apuseni intră în Postul Mare de dinaintea Paștelui. Dar războiul, urmările sale și perioada de persecuții care a urmat, au condus la „înghețarea” acestei sărbători. Abia în anii ‘70, Ansamblul de Operetă în limba germană a revigorat această tradiție prin organizarea faimoaselor baluri mascate la care participau până și 1.200 de invitați. Pentru muzică semnau renumite formații de muzică germană din Banatul de Câmpie și din Reșița. Din păcate, din cauza emigrării multor persoane din conducerea ansamblului, acesta și-a încheiat activitatea în mijlocul anilor ‘80 și nu s-au mai organizat aceste baluri.
Primul bal de Fășang de după 1989 a avut loc în anul 1991, în organizarea Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. De atunci, an de an, asociația organizează această manifestare, reușita ei consemnându-se în fiecare an de către mass-media scrisă și vorbită. Anul acesta, balul de Fășang se va organiza în ziua de 18 februarie, pentru a 31-a oară. Din anul 2000, asociația organizează în perioada Fășangului din fiecare an sărbătoarea tăițeilor, o manifestare gustată de toți cei prezenți. Desigur, se servesc tăiței, se ascultă muzică, se dansează și se cântă, se ascultă scheciuri. Asociația Germană organizează, de asemenea, an de an, în ultima zi a Fășangului, o după-amiază de voie bună înaintea intrării în post – sărbătoarea gogoșilor.
Anul acesta, programul Fășangului va include următoarele manifestări: pe 4 februarie, ora 16.00, sediul Forumului German Reșița, sărbătoarea tăițeilor pentru copii și tineri. Pe 7 februarie, ora 16:30, în aceeași locație, sărbătoarea tăițeilor pentru adulți, cu participarea formației „Banater Bergland“, a grupului muzical „Intermezzo” și a corului „Franz Stürmer“. Între 13 și 21 februarie, galeria Direcției Județene pentru Cultură găzduiește expoziția „Carnavalul Culorilor” (ediția a XV-a) a Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” din cadrul Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin. Expun Viorica Ana Farkas, Livia Frunză, Niculina Ghimiș, Adina Elena Ghinaci, Flavia Beatrice Grădinaru, Doina & Gustav Hlinka, Eleonora & Gabriel Hoduț, Nik Potocean și Tatiana Țibru. Pe 18 februarie, la ora 19.00, restaurantul „Dușan și Fiul Sud” găzduiește mare bal mascat de Fășang. Pe 20 februarie, la ora 17.00, la sediul Forumului German Reșița va avea loc sărbătoarea gogoșilor, pentru copii și tineri, iar a doua zi de la ora 17:00, în aceeași locație va avea loc aceeași sărbătoare dedicată adulților.
Anul acesta, creștinii apuseni intră în Postul Mare odată cu Miercurea Cenușii din 22 februarie. Până atunci, să ne bucurăm de aceste zile de Fășang.
JCS-Erwin Țigla
FOTO: FDGCS