Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Contractul proiectului pentru lotul I al fazei 3 tramvai a fost semnat azi. Valoarea se ridică la 51,7 milioane de lei fără TVA. Execuția acestuia a fost câștigată de PORR care, în maxim 15 zile, va trebui să emită garanția de bună execuție!

Apoi, primăria va emite ordinul de începere a lucrărilor al căror termen de finalizare este de 12 luni după emiterea acestuia. Pe lângă stația de capăt din Piața Republicii, proiectul mai cuprinde construirea în zona depoului de tramvaie a unei clădiri de garare pentru zece autobuze electrice, amenajarea pe strada Castanilor a unui park&ride cu minim 29 de locuri, amenajarea stațiilor de autobuz și de tramvai și implementarea unui sistem integrat de management trafic și supraveghere video.

„Prin semnarea acestui proiect, practic am închis proiectul tramvai. Am întâmpinat greutăți pentru că a trebuit să facem corecții de prețuri. Pe lângă toate greutățile apărute din 2016 și derularea dificilă a Programului Operațional Regional, au apărut și probleme legate de materiale de construcții, manoperă, ajustări. De aceea a fost greu să găsim ofertanți. PORR a înțeles importanța realizării în totalitate a proiectului tramvai, și-a dimensionat oferta și am reușit să cădem de comun acord!”, a declarat primarul Ioan Popa încrezător că marele proiect tramvai va fi finalizat la termen.

Primăria este un partener la fel de implicat ca și constructorul în atingerea țintei comune. Declarația îi aparține lui Iohan Reitmaier, director divizie infrastructură locală Vest în cadrul PORR Construct, și a fost făcută cu referire la sprijinul primit din partea autorităților locale, sprijin asemănător celui primit în zona Bihor. „La nivel național, proiectul de la Reșița este unul mediu, la nivelul diviziei noastre este un proiect mare. Suntem obișnuiți cu presiunea, de regulă îi facem față și cu siguranță ne vom dimensiona ca atare pentru a duce lucrările la bun sfârșit.”, a declarat azi reprezentantul PORR.

În prezent, compania lucrează la Reșița cu aproximativ 200 de oameni, cifră care-i include și pe cei nouă fierari betoniști aduși din India și cei 18 angajați din Reșița. Reitmaier estimează că vor mai trebui aduși 40-50 de oameni noi. Primăria Reșița a pregătit deja spații de cazare pentru angajații PORR. Unul dintre căminele de la Liceul „Traian Vuia”, cu o capacitate de peste 100 de paturi, este gol și așteaptă să fie pus la dispoziția PORR în perspectiva suplimentării resursei umane. „Cred că va urma o perioadă prielnică pentru execuția lucrărilor și ne așteptăm la suplimentări de personal. Noi susținem constructorul cât putem de mult, pentru că stăm cu sabia deasupra capului. Numărul mare de proiecte care se semnează face ca, matematic, companiile care să le facă pe toate să nu fie suficiente. De aceea e vital să ținem de constructor și să-l sprijinim cât de mult posibil!”, a încheiat primarul Ioan Popa.

JCS-Ionel Ivașcu