Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Forţele sosite pentru a stinge incendiul din Parcul Național Domogled-Valea Cernei s-au retras în această seară de la locul intervenţiei. Cele două elicoptere au efectuat în total 17 curse, din care două recunoaşteri şi 15 aruncări cu apă, şi rămân în zonă, pregătite să intervină şi mâine.

Echipajele venite în sprijin din județele limitrofe rămân şi ele în zonă, cazarea fiindu-le asigurată cu sprijinul Primăriei Topleţ, astfel că mâine se va interveni cu acelaşi număr de efective. Incendiul este localizat, nu mai există pericol de propagare, dar mai fumegă pe alocuri. Mâine dimineaţă, în jurul orei 7:00, efectivele vor relua misiunea.

UPDATE 1: Elicopterele au reînceput în această dimineață misiunile de aruncare cu apă însă, din cauza intensificării vântului în zona Băile Herculane, acestea au fost oprite momentan. Până acum au fost efectuate şapte aruncări cu apă. Misiunile din aer vor fi reluate, dacă vremea permite, in jurul orelor 15:00-16:00. Continuă între timp intervenţia echipajelor de la sol în aceleaşi două locaţii unde s-a intervenit pe parcursul zilei de ieri, după ce în urma recunoaşterii efectuate din elicopter, s-a constatat că incendiul nu s-a extins peste noapte, nu au mai fost observate flăcări, dar încă mai fumegă locațiile respective. Judeţul Caraș-Severin se află sub cod galben de vânt până în jurul orei 13:00.

UPDATE 2: În Parcul Naţional Domogled continuă intervenţia echipajelor la sol. Potrivit ISU Semenic, din punctul de observare se mai poate vedea doar o locaţie fumegând. Deoarece curenţii de aer sunt foarte puternici, elicopterele nu vor mai efectua misiuni de aruncare cu apă pe parcursul zilei de azi. În timpul misiunii de recunoaştere a mai fost identificată doar o porţiune de aproximativ 100 metri liniari unde arde mai intens. Echipajele de la sol sunt la faţa locului şi intervin în continuare cu sprijinul rucsacilor de intervenţie la incendii de pădure şi a altor mijloace (bătătoare, lopeţi). Până în momentul de faţă s-a stabilit ca elicopterele să rămână în zonă, dar o decizie finală se va lua la finalizarea intervenţiei echipajelor de sol pentru ziua de azi. Din nefericire s-a înteţit vântul, ceea ce poate avea ca efect intensificarea incendiului.