CARAȘ-SEVERIN – ISU a intervenit, de la începutul acestui an, pentru stingerea a peste 400 de incendii pe raza județului!
Urmare a lipsei precipitațiilor și a temperaturilor foarte ridicate, peste normalul perioadei din an, numărul incendiilor de vegetație aproape că s-a triplat în acest an, atât ca cifre, cât și ca suprafețe incendiate, comparativ cu anul trecut, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic“. „Astfel, dacă în anul 2023 s-au înregistrat 158 de intervenții la incendii de vegetație, care au afectat aproximativ 523 ha, de la începutul acestui an până în 14 aprilie au fost înregistrate 444 intervenții, suprafața afectată fiind de 2.586 ha.“, potrivit inspectorului-șef lt. col. Ionel Tilca.
Cele mai multe incendii la care s-a intervenit în acest an, pe raza unui UAT, au fost cele de la Reșița (42, cu 156 ha afectate), Caransebeșul situându-se în schimb pe primul loc în ceea ce privește suprafața afectată de doar 37 de incendii: 434 ha. Au mai „punctat“ semnificativ, fiecare cu câte 108 ha, Sasca Montană cu 8 incendii și Ticvaniu Mare cu 18. Trebuie remarcat însă că în centralizatorul ISU se află 34 de UAT-uri fără niciun incendiu în 2023 și 20 fără niciunul în acest an.
Potrivit șefului ISU, deși UAT-urile au fost informate asupra pericolelor legate de arderile de vegetație, existând și bază legală sancționatorie împotriva celor care se fac vinovați de aceste incendieri, nu au fost aplicate astfel de sancțiuni. Astfel, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 100.000 pentru persoane juridice. Ar mai fi de menționat că, potrivit ISU, cele mai multe incendii se produc la terenuri care aparțin domeniului public, iar o mare parte a acestora sunt terenuri concesionate crescătorilor de animale.
JCS-Walter Fleck