REŞIŢA – Este vorba despre impozitele pe care reşiţenii s-au înghesuit să şi le achite încă din primele zile.
Se pare că totuşi mai există şi lucruri pozitive care scot oamenii în stradă, iar unul dintre ele este conştiinciozitatea cetăţenilor reşedinţei judeţului, care au dat iama la ghişeele casieriilor Serviciului de Impozite şi Taxe încă din prima zi. În doar două zile, încasările au ajuns să totalizeze peste o sută de mii de lei, fiind eliberate nu mai puţin de 2.650 de chitanţe, după cum ne spune Florin Brabete, şeful serviciului reşiţean. De fapt, încasările au fost cu mult mai mari decât într-o zi obişnuită, depăşind chiar dublul acestora, prima zi fiind cea mai fructuoasă dintre ele.
Trebuie spus că municipalitatea de pe Bârzava n-a majorat, nici pentru 2014, povara de pe umerii cetăţenilor, taxele şi impozitele locale rămânând la nivelul celor de anul trecut. Iar începând de anul trecut, există posibilitatea consultării on-line, pe internet, a datoriilor pe care le are fiecare către municipalitate. Pentru acest lucru, este necesară descărcarea unui formular de pe site-ul Primăriei Reşiţa, care trebuie completat, iar după aprobare, solicitantul primeşte un nume de utilizator şi o parolă care-i asigură accesul la datele personalizate legate de datoriile către bugetul local.
În plus, reşiţenii pot opta între mai multe modalităţi de a-şi achita datoriile. Astfel, în afara plăţii directe, în numerar, la ghişeele celor două casierii, plata se mai poate face prin intermediul unui card bancar, prin mandat poştal şi prin virament bancar.
Reşiţenii care-şi achită integral impozitul până în data de 31 martie, beneficiază de tradiţionala reducere de zece procente. Achitarea ulterioară acelei date înseamnă, însă, şi perceperea de majorări, însă nu pe întreaga datorie aferentă anului. Impozitul trebuie achitat semestrial, iar începând din 1 aprilie, penalizările de întârziere se aplică doar pentru jumătate din impozitul aferent anului 2014. Cei care optează să plătească impozitul în două tranşe, nu beneficiază de bonificaţia de 10%, iar a doua „rată” poate fi achitată până cel târziu în 30 septembrie, din 1 octombrie începând să curgă majorările de întârziere. În privinţa acestora, dacă în trecut erau stabilite pe zile, acum sunt fixate la 2% pe lună sau fracţiune de lună.
Reamintim faptul că ghişeele celor două casierii ale Serviciului de Impozite şi Taxe funcţionează de luni până vineri, după următorul program: de luni, până joi, între orele 8.00 şi 15.30, cu precizarea că în Centru, ghişeele au program prelungit miercuri, până la 17.30, iar cele din Lunca Bârzavei joi, până la aceeaşi oră; vineri, ghişeele ambelor casierii sunt deschise publicului între orele 8.00 şi 13.00. Trebuie precizat că programul de funcţionare nu a fost întrerupt de nicio pauză (nici măcar de masă), iar în cazul în care va fi nevoie programul va fi prelungit.
Casieria din Centru, din corpul II al primăriei, are un ghişeu pentru persoane juridice, în caz de nevoie putându-se deschide două ghişee pentru acestea, respectiv patru ghişee pentru persoanele fizice. Casieria din Lunca Bârzavei, din corpul IV al primăriei, are trei ghişee care deservesc în mod exclusiv persoanele fizice. Fiecare cetăţean îşi poate achita dările în oricare dintre cele două locaţii, reprezentanţii persoanelor juridice putându-se adresa doar casieriei centrale. Potrivit celor de la Impozite şi Taxe, chiar dacă vârful colectărilor este în aceste prime zile, mai există un vârf, începând din preajma datei de 15 ianuarie, când se acordă primele pensii de anul acesta şi când, dacă situaţia o cere, programul casieriilor ar putea fi prelungit.
Antoniu Mocanu