Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 10 dintre acestea și-au pierdut viața, iar celelalte 28 au fost rănite. Tot e bine că, în cazul incendiilor de vegetație, au fost identificați și amendați 14 autori!

„În această perioadă, ne preocupă foarte mult incendiile de vegetație. Și chiar dacă vegetația a crescut, încă mai avem incendii de vegetație, a declarat col. Aurelian Miloș, șeful Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic“, în cadrul unei conferințe de presă având ca temă incendiile la gospodării și vegetație uscată. Statistic, dacă anul trecut am avut, pe întregul an, 917 incendii la 6.000 de hectare, anul acesta, doar în primele 4 luni și jumătate, avem 474 de incendii și 4.000 de hectare. Noi, Inspecția de Prevenire, pe lângă activitățile de informare preventivă și campaniile pe care le derulăm, facem și activități de patrulă în teren. Spre exemplu, anul acesta am reușit să identificăm și am aplicat vreo 14 amenzi pentru arderea vegetației, fiecare amendă fiind de 2.500 de lei. Adică în total vreo 35.000 de lei. Acum am ieșit cumva din sezonul rece, am avut foarte multe incendii la gospodăriile populației, în principal acestea au fost cauzate de instalațiile electrice defecte, suprasolicitate sau mijloacelor de încălzire: coșuri de fum, mijloace de încălzire cu acumulare sau fără acumulare de căldură.“

Potrivit oficialului, din ianuarie 2023, până astăzi, în județul Caraș-Severin, au fost înregistrate și 10 decese din incendii, cei mai afectați fiind cei care trăiesc în sărăcie extremă și cei de la sate. „Scopul nostru este să reducem cumva numărul situațiilor de urgență și al deceselor prin activitățile de informare preventivă.“

În total, de la începutul lui 2023, până în prezent, au fost înregistrate 700 de incendii la gospodării, în urma cărora 10 persoane și-au pierdut viața, iar alte 28 au fost rănite; 1158 de incendii de vegetație uscată, miriști și fond forestier. Au fost afectate mai bine de 10.506,56 de hectare de teren. Cele mai multe incendii de vegetație au fost înregistrate la Grădinari, Reșița și Slatina Timiș în 2023, la Pojejena, Ticvaniu Mare și Gârnic în 2024, respectiv la Domașnea, Caransebeș și Reșița în 2025.

Analizarea acestor intervenții evidențiază principalele cauze. În privința incendiilor produse la gospodării, acestea sunt: instalațiile electrice defecte, coșurile de fum necurățate și utilizarea unor mijloace de încălzire improvizate. Când vorbim însă de incendiile de vegetație, principala cauză rămâne folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole

Dacă tot a fost marți, 13 (mai), ziua informării preventive, au fost organizate acțiuni care să îndepărteze asocierea lui 13 cu ghinionul. Mai ales că, în cazul situațiilor de urgență „ghinionul“ nu e atras de cifra 13 sau de pisica neagră, ci este generat de lipsa de informare și de pregătire în fața situațiilor neprevăzute. Au fost organizate lecții deschise la solicitarea școlilor, subunitățile de pompieri militari și-au deschis porțile pentru public, au fost organizate puncte de informare în mai multe locații și au fost implicați și pompierii voluntari de la primării, care să distribuie materiale informative în comunitățile locale și să conștientizeze cetățenii de riscurile la care se expun în viața de zi cu zi.

JCS-A.M.

Adaugă comentariu