Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este vorba despre o alianţă europeană pentru ucenicie, din care făceau parte patru comunităţi din trei ţări europene! 

Primăria Reșița a fost acceptată în European Alliance for Apprenticeships (EAfA). Din această alianță fac parte patru comunități din trei țări europene (Italia, Spania și Portugalia) care au pus accent pe formarea profesională a elevilor beneficiari ai școlii duale. Avantajele acestei asocieri constau în posibilitatea aplicării de proiecte, în parteneriat cu una din comunitățile din asociație, de care să beneficieze elevii, autoritatea publică, școlile și agenții economici. Firmele și autoritățile vor beneficia de expertiză europeană, iar elevii, de pregătire profesională (inclusiv practică) în una din cele trei țari. În acest sens, la începutul lunii august Primăria Reșița, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanțare pentru organizarea unui workshop la Reșița. Tema va fi conectivitatea, iar de expertiza formatorilor europeni vor beneficia specialiștii din Primărie, școlile din municipiu, precum și societățile comerciale partenere ale școlii duale. Autorități locale, membre EafA: Primăria Reșița. Autoritatea Metropolitană Roma, Provincia Trento din Italia, Lisabona din Portugalia și Castile and Leon din Spania“, informează municipalitatea reşiţeană.

În acest fel a ajuns şi „Reșița pe harta Europei, cu Primăria care investește în educație, în grupul celor mai deschise autorități locale-regionale, din Italia – Roma și Provincia Trento, Lisabona din Prtugalia, Castile and Leon din Spania“, după cum se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Diferite organizaţii din zonele amintite au raliat la această alianţă, care în prezent numără 334 de membri, care funcţionează din 2013, dată de la care a reuşit să sprijine 909.763 de locuri de formare profesională la nivel european.

Primăria Reșița a fost un actor activ pentru lansarea învățământului profesional dual imediat după apariția cadrului legislativ, din 2017, acum are primii 18 absolvenți angajați la 12 companii locale – curajoase și încurajate. A inițiat și derulat acțiuni de informare și încurajare a angajatorilor locali, pentru a investi în formarea profesională a elevilor, astfel încât în acest an avem primii absolvenți angajați la companiile locale! – peste 50 de companii partenere! Revitalizarea învățământului în general, și a formării profesionale în special este o reală prioritate a municipalității, cu un rol de catalizator al cooperării dintre școli și angajatori, având deja experiența concretă a acestor ani, de o formă de parteneriat cu trei actori – școala-angajatorul-autoritatea locală, iar lecțiile învățate ne place să le denumim «de la dual la trial»“, se mai arată în documentul citat.

JCS-A.M.