Caraş-Severin, Romania

BERZOVIA – La Gherteniș s-au reluat lucrările la rețeaua începută în 2018, care a ajuns să coste aproape dublu!

Din discuția cu primarul Ion Serafin, am reținut că valoarea inițială a investiției finanțate prin PNDL 2 a fost de 4,8 milioane de lei. După ultima actualizare, aceasta a ajuns să coste 7,1 milioane de lei. Însă va trebui actualizată din nou, estimarea primarului fiind că la final costul va urca spre 8 milioane de lei.

Lucrarea a demarat în 2018, fiind abandonată un an mai târziu deoarece câștigătorul licitației a adus o serie de sub contractanți care au lăsat de dorit. Așa au tărăgănat lucrările până în 2020, când s-a predat amplasamentul și s-a semnat ordinul de începere a asfaltării străzilor. Adică sătenii s-au trezit cu asfalt pe străzi, pe sub care ar fi trebuit să treacă rețeaua de canalizare, fapt care a însemnat modificarea proiectului inițial cu lucrări suplimentare care au ridicat valoarea investiției.

„Am cerutul Ministerului Dezvoltării să ne aprobe lucrări de subtraversare, 85 la număr. Ordonanța 114 nu prevedea suportarea de către minister a actualizării manoperei, adică 1,2 milioane lei pe care ar fi trebuit să-i suportăm de la bugetul local, bani pe care nu-i aveam. Dar a venit Ordonanța 15 care a specificat că materialele au trebuit actualizate din cauza scumpirilor foarte mari, ceea ce a atras și actualizarea manoperei prin Ordonanța 114. Ni s-au aprobat însă ambele actualizări, precum și lucrările de subtraversare. Toate au condus la o întârziere de aproape un an”, am aflat de la primarul Serafin.

În momentul de față, rețeaua mai trebuie introdusă pe aproximativ 1.500 de metri din 13.000, după care se va trece la racorduri, în jur de 300. „Suntem cam la 50% din lucrare însă până acum s-a lucrat ce-a fost mai greu, adică introducerea rețelei și amenajarea stației de pompare. Refularea va fi adusă în stația de epurare de la Berzovia, întrucât proiectul nu prevede stație de epurare la Gherteniș”, a încheiat primarul Serafin.

Din declarația edilului mai reținem că termenul de finalizare a investiției este sfârșitul acestui an. Motiv pentru care speranța sa este ca, de sărbători, să poată tăia panglica unei utilități pe care sătenii o așteaptă cam demult.

JCS-Ionel Ivașcu