REŞIŢA – Nu ne putem lăuda cu prea multe societăţi comerciale care au concesionat teren în Zona Industrială Aglomerator-Valea Ţerovei, ba mai mult, zilele trecut, două dintre ele au ales să-şi înceteze contractele încheiate cu primăria!
În ultima şedinţă de la sfârşitul lunii iulie, aleşii locali au avut în mape, printre altele, şi proiectele de hotărâre cu privire la solicitările de reziliere a contractelor de concesiune pentru doi agenţi economici care deţineau suprafeţe de teren în Parcul Industrial.
Parcelele de teren concesionate cu numărul 34 şi 35, pentru care unul dintre concesionari a licitat în primăvara anului trecut, au o suprafaţă destul de mare, undeva la peste 6.800 mp. Tariful de 0,35 euro/mp/an presupunea o redevenţă de 602,52 euro/trimestru, bani care intrau în buzunarul primăriei. Potrivit contractului de concesiune încheiat pe perioadă de 25 de ani, pe acest teren, societatea comercială în cauză avea în intenţie construirea unei hale de producţie şi birouri, ceea ce înseamnă şi locuri de muncă. Iată că după mai bine de un an, acest lucru nu s-a întâmplat şi în cele din urmă, concesionarul a notificat municipalitatea că doreşte rezilierea contractului. Motivul? Proiectul a fost respins de la finanţarea cu fonduri europene.
În cea de-a doua speţă, concesiunea pe parcela 55 (2.490 mp) implica o redevenţă de 217,87 euro/trimestru şi presupunea ridicarea tot a unei hale de producţie cu birouri şi împrejmuire aferentă. Dar ce s-a întâmplat în acest caz? Tot după un an de la încheierea contractului, cea de-a doua firmă înaintează o adresă prin care îşi manifestă dorinţa expresă de a rezilia contractul de concesiune, intenţia fiind motivată de faptul că, în urma efectuării unui studiu geo asupra solului, erau necesare şi alte lucrări pe care firma respectivă nu le-a luat în calcul în primă fază. Ceea ce implica, desigur, şi alte costuri. Se pare că acestea nu au putut fi suportate de către concesionar şi astfel nu s-a început şi nici finalizat construcţia, aşa cum era stipulat în clauzele contractuale.
Potrivit articolului 3 din hotărârea de consiliu local, aleşii locali au aprobat şi un alt aspect, şi anume că toate taxele, impozitele şi redevenţele care au decurs ca urmare a derulării contractelor de concesiune vor rămâne venituri la bugetul local, fără dreptul de restituire, în cazul unor eventuale solicitări din partea celor două societăţi comerciale.
Una peste alta, ca o concluzie, nu ştim exact unde-i baiul, ori pământul nu-i prea bun, ori pandemia a încurcat calculele oamenilor de afaceri, ori s-au înăsprit condiţiile de acordare a fondurilor europene, ori Valea Ţerovei nu mai este atractivă pentru mediul de afaceri!
JCS-Nicoleta Moraru