Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Astfel se situează, potrivit edilului din Moldova Nouă, grupul consilierilor din Moldova Nouă, vinovați de majorarea fără precedent a taxelor!

Starea de fapt, zugrăvită săptămâna trecută de reprezentanții Asociației „Clisura Dunării“ într-un memoriu adresat Instituției Prefectului, al cărui Corp de Control a și fost trimis între timp la Moldova Nouă, este un rezultat al jocurilor politice din Consiliul Local, potrivit primarului Ion Chisăliță. Jocuri, în urma cărora „Opoziția“ s-ar fi plasat în opoziție chiar față de cetățenii pe care pretinde că-i reprezintă, încercând de fapt din nou să-i păcălească. „Populația din Moldova Nouă conștientizează ce se întâmplă și nu este o masă de manevră, ceea ce s-a și văzut cu ocazia manifestațiilor din fața Primăriei.“, a declarat Chisăliță, adăugând că mulți dintre puținii protestatari erau, de fapt, angajați ai firmelor familiei Torma. Acestora li s-ar fi alăturat alte persoane care, neavând nicio proprietate, nu au nicio tangență cu impozitele în discuție.

Potrivit primarului, situația în care s-a ajuns putea fi evitată încă din luna mai 2023, când inițiativa sa de indexare a taxelor din 2024 cu inflația, de 13,8%, a fost respinsă. Ceea ce s-a întâmplat și la repunerea proiectului pe tapet, în octombrie, când respingerea de către aceiași consilieri a fost prezentată drept o mare victorie. „Legea e lege, iar rata inflației este stabilită și valabilă pentru toată țara! Eu nu negociez legile Statului Român!“, a subliniat edilul, arătând că, în cazul neindexării taxelor, legiuitorul impune taxe maxime pe fiecare domeniu, indiferent că e vorba despre taxe și impozite la nivel național sau local.

Alternativa trebuie să le fi fost cunoscută consilierilor încă din 2022, când au votat HCL 210 privitoare la taxele pe 2023. „Domnul Toni Novăcescu atunci a spus așa: «Domnilor consilieri, chiar dacă nu ne convine această indexare, trebuie să o votăm, că este lege». De atunci, același Consiliu Local, același Toni Novăcescu, același purtător de stindard al Opoziției, n-au știut că lucrurile au rămas neschimbate?”, s-a întrebat Chisăliță.

Inflația e însă cea care s-a schimbat, cea luată în calcul în 2022 fiind de 5,1%, în timp ce anul trecut indexarea, deși tot neconvenabilă, putea fi făcută cu 13,8%. Cât despre inițierea proiectului de hotărâre vizând anularea taxelor, sugerată de senatorul Adrian Torma, Chisăliță a precizat că așa ceva este contrar legii, reiterând că nu doar primarul poate iniția proiecte de hotărâre, ci și consilierii locali. Iar despre „jocurile politice“, menite să-l discrediteze, Ion Chisăliță e convins că ele sunt orchestrate de senatorul Adrian Torma, candidatul PSD pentru Primărie, în apropiatele alegeri. „El, când vine aici, vorbește despre realizările lui. Ale mele se găsesc în teren și le poate vedea toată lumea. Eu am adus locuri de muncă în Moldova Nouă, erau 2.400 la un moment dat, până când Delphi a plecat și a fost desființat. Alungat de Torma, de administrația publică locală!“, a adăugat Chisăliță.

Mai mult, susține acesta, nici Aptiv – urmașii celor de la Delphi, nu se bucură de simpatia și bunăvoința adversarilor săi politici, interesați să prezinte Moldova Nouă drept un oraș în continuu declin, pentru a se erija în salvatori.

JCS-Walter Fleck