Jurnal bihorean: Sunteţi mulţumit de măsura în care aţi reuşit să schimbaţi până acum lucrurile în Sănătate?
Ilie Bolojan: Este loc de mai bine. E un sector unde schimbările se văd destul de greu. Anul trecut am reuşit să determinăm Ministerul Sănătăţii să considere Bihorul un judeţ important. Din vara anului trecut s-a putut constata că au dispărut cozile la farmacii pentru medicamente compensate şi gratuite. Apoi, au crescut substanţial finanţările pe spitale: 30 de miliarde pentru Spitalul Judeţean şi alte 25 de miliarde, virate de la minister pentru Spitalul de Copii. Pentru anul acesta am fost prinşi în bugetul de stat cu aceleaşi sume, iar la finele anului 2008 pot spune că vom avea două spitale la standarde occidentale. S-au blocat apoi integrările clinice. Era o morişcă prin care se periclitau concursurile la spitalele din Oradea. Blocarea acestei reţete a făcut posibil şi spargerea cât mai repede a «buboiului» de la Facultatea de Medicină. Şi probabil că mai trebuie făcute extirpări pentru ca lucrurile să meargă bine. În problema medicinii primare, am scos posturi la concurs pe principiul repartizării uniforme. Aveam comune precum Suplacu de Barcău sau Holod cu un medic la 4.500 sau 3.500 de locuitori, negarantând astfel o medicină sănătoasă.
J.b.: De unde această preocupare a dumneavoastră pentru Sănătate?
Ilie Bolojan: M-am preocupat de sistemele fundamentale ale serviciilor publice. Sistemul sanitar, care este fundamental, sistemul de învăţământ, unde de 15 ani nu s-a intervenit. Experienţa mea în această poziţie mi-a arătat că sistemele pervertite se schimbă cu trei condiţii obligatorii: existenţa unor forţe puternice din afara ministerului, care să dorească schimbarea, oameni din sistemul respectiv care să dorească schimbarea, şi să impui reguli. Pentru că în sistemul sanitar nu se ştia nici acum la ce vârstă se pensionau oamenii. Erau „personalităţi” a căror principală activitate era pensionarea de boală. Am avut un medic care în 2004 a pensionat 543 de cazuri! În judeţul Bihor avem 53.000 de pensionari de boală şi 17.000 de persoane cu handicap. E o ruşine pentru judeţul Bihor şi strică mentalul populaţiei. Avem comune în Bihor în care peste 12% din totalul populaţiei îl reprezintă persoanele cu handicap! Nu poate crede nimeni acest lucru. Aici este un lanţ de interese: cauza principală o reprezintă medicul din spital, care întocmeşte dosarul, şi căruia trebuie să-i „cotizezi”. Apoi, an de an, când trebuie să-ţi reanalizeze dosarul, te duci cu plicul, dai o pensie pentru doctor. Dar, v-am spus, e foarte greu de luptat, pentru că prin lumea celor care emit astfel de documente există o solidaritate prost înţeleasă.
J.b.: Care e prima prioritate a dumneavoastră în acest an?
Ilie Bolojan: Voi continua să susţin aceste reforme din sistemul sanitar, reformele din sistemul de învăţământ, voi susţine în continuare orientarea serviciilor publice către cetăţeni şi voi susţine proiectele autorităţilor locale legate de absorbţia de fonduri europene. În legătură cu sistemul de învăţământ, avem nevoie să absorbim fondurile pentru reabilitarea şcolilor. Anul trecut au fost repartizate Bihorului pentru reabilitări peste 300 miliarde de lei vechi, şi anul acesta vom beneficia de aceeaşi sumă. Banii vor merge în acele comune în care vor fi proiecte. Şi sistemul de învăţământ are nişte boli asemănătoare celor din sistemul sanitar. Avem examene de bacalaureat trucate. Spre exemplu, la clasele unde anul trecut au fost supervizori ai Prefecturii, media notelor a fost mai mică. Este o practică obişnuită sistemul de supliniri, de transferuri, a posturilor mascate de către unii directori. Nu putem accepta ca liceele importante din Oradea să aibă 20 de posturi de suplinitori! Trebuie să avem concursuri corecte şi să avem stabilitate. Nu tot timpul să avem viermuiala aia în toamnă şi să avem tot felul de reclamaţii. Inspectoratul trebuie să facă ordine.
J.b.: Recent v-aţi întors din SUA. V-aţi propus să implementaţi ceva în Bihor, din cele văzute?
Ilie Bolojan: În primul rând, este o chestiune de principiu: trebuie implementat modelul lor de integritate. Sigur, şi sistemul lor politic are rateuri. Dar acolo, cine a ratat o dată, cine e prins că în exercitarea funcţiei uzează de alte elemente decât cele legale, este executat pe loc. Şi un alt lucru pentru toţi cei care exercităm demnităţi publice: să încercăm să fim ceea ce pretindem că suntem! Eu încerc să fac aceste lucruri, şi poate asta ţine şi de activitatea mea de dinainte, din comercial. Eu am un principiul: clientul nostru este stăpânul nostru, iar de când sunt prefect cetăţeanul este stăpânul administraţiei. Aici, în anumite sectoare de activitate, am reuşit să schimb lucrurile în aşa fel încât orădenii să nu mai fie umiliţi.
J.b.: Sunt primarii bihoreni primari de calitate?
Ilie Bolojan: Primarul trebuie să dea modele de comportament. Din punctul meu de vedere, sunt mulţi primari care dau tonul în sensul susţinerii proiectelor comunităţii. De multe ori am avut dispute cu unii primari, dar aceste dispute erau pe insistenţa lor de a-şi susţine comunitatea.
J.b.: De un an sunteţi apolitic. Ce s-a schimbat în relaţia dumneavoastră cu politicul?
Ilie Bolojan: Nu s-au schimbat foarte mult lucrurile, dintr-un motiv foarte simplu: şi în primul an un lucru a fost foarte clar. Eu am respectat pe toată lumea, lucru care poate fi confirmat de primarii din judeţ. Am spart gardurile de la Prefectură, iar primarii au întotdeauna acces liber. Înainte nu intrai în Prefectură dacă erai de altă parte, nu te primea prefectul pentru că nu erai cu pedigriul lui.
C.C.