Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cele două bastioane ale sărăciei din Mociur au fost din nou în vizorul aleşilor reşiţenilor, care au ajustat banii necesari investiţiei. În vreme ce unul e gata de demolare, celălalt e pregătit pentru reabilitare şi chiar modernizare!

La solicitarea ADR, pentru că vorbim despre fonduri europene, consiliul municipal s-a întrunit zilele trecute, în şedinţă de îndată, pentru a ajusta cifrele proiectului care va schimba faţa celor două blocuri din Mociur. Astfel, valoarea totală a lucrărilor de investiţie a fost ridicată la 8,28 milioane de lei, din care 7,28 reprezintă cheltuieli de construcţii şi montaj. Durata de realizare a execuţiei a fost fixată la 24 de luni, adică până atunci ar trebui să fie demolat Căminul nr. 1 din Mociur, iar Căminul nr. 2 – reabilitat şi modernizat.
Ambele au fost date în folosinţă în 1970. Clădirea care va rămâne în picioare are 90 de apartamente, din care, după reabilitare şi recompartimentare a spaţiului interior, vor rămâne 50 de apartamente cu bucătării, băi şi balcoane. 12 vor fi garsoniere, 28 – apartamente cu două camere tip 1 şi 2, iar zece – cu trei camere.

Lucrările vor include curăţarea şi igienizarea solului, prin eliminarea apei, a gunoaielor, prin decopertarea pereţilor subsolului, şi prin îndepărtarea zugrăvelii vechi şi realizarea alteia noi. Vor fi înlocuite cele două trape de acces în subsol cu unele noi, care vor putea fi încuiate, pentru a limita accesul în subsol. Acesta va avea destinaţie tehnică, o înălţime de 1,95 de metri, rolul fiind de distribuţie a coloanelor de la centrala termică. De asemenea, vor fi realizate şi lucrări de structură, printre care şi montarea de stâlpi din beton, consolidarea elementelor structurale existente, cămăşuiri ale fundaţiilor existente şi ale pereţilor subsolului. Amenajarea exterioară a terenului din jur se va extinde pe 3559,1 metri pătraţi.

Fără să glumim, dacă ne uităm bine pe proiect, s-ar putea ca ziguratul sărăciei din Mociur să devină, peste doi ani, un pericol pentru piaţa imobiliară din Reşiţa, fiind o clădire proaspăt reabilitată, consolidată, modernă, cu amenajări în apropiere, unde se aşteaptă deja un mall, un aqualand, hoteluri, parcuri, piaţete, alei pietonale. Şi multe oportunităţi de angajare pe care le implică obiectivele anunţate pentru zona Mociur.

JCS-Antoniu Mocanu