Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Ion Chisăliță: „Orice investitor care ne-a bătut în poartă a întrebat mai întâi de gaz, nu de preț.”

Deși între timp gazul s-a scumpit, investitorii nu întreabă nici acum de preț. Așa încât, chiar dacă lumea se gândește că a crescut prețul, conform primarului Chisăliță, gazul reprezintă una dintre cele mai importante facilități pentru ca cineva să vină și să investească în zonă. În acest context, primarul dă asigurări că cei implicați în proiectul depus recent de 31 de primării din Clisură, în valoare de 250 de milioane de euro, își vor face datoria și pe mai departe la fel ca până acum. „După cum este gândit Programul «Anghel Saligny», costurile noastre nu sunt foarte mari. Noi am depus cererea de finanțare și suntem în stare să facem și studiul de fezabilitate. Apoi de proiectul propriu-zis și de finanțarea lucrărilor se va ocupa statul”, a detaliat Chisăliță.

În privința sursei gazului așteptat în Clisură, acesta s-a referit la rezervele din Marea Neagră, din care România va avea o cotă proprie. „Cu sau fără voia noastră, se vor deschide rezervele de acolo. Românii vor beneficia de o cotă mare, întrucât suntem cel mai aproape de mare vizavi de alții care și ei vor gaz de-acolo. Deocamdată, pe ce-a fost, noi avem și cotă de gaz din rezerva României, alocată pentru zona noastră”, a încheiat primarul din Moldova Nouă, încrezător în șansa de reușită a proiectului.

Proiectul este unul dintre cele mai costisitoare, o cincime din valoarea totală și tot cam atâtea branșamente revenind orașului Moldova Nouă. „Dimensiunea proiectului dovedește atât că noi toți am muncit foarte mult la elaborarea lui, dar și că suntem cei mai săraci în gaz din partea de sud-vest a țării. Am făcut apel la parlamentarii de Caraș-Severin să facă ce trebuie la București pentru ca acest proiect să fie antamat. Indiferent de culoarea lor politică, întrucât și primarii implicați în proiect sunt din tot eșichierul politic”, declara recent primarul din Moldova Nouă.

Chisăliță a vorbit și despre mai vechile „povești” legate de introducerea gazului în oraș. A auzit ba că au vrut să-l bage comuniștii, ba că a mai fost un alt proiect, însă nu a văzut nicicând și niciunde un document semnat. Acum însă există un document depus și cerut la finanțare. Motiv pentru care, în opinia primarului, din acest punct de vedere, antamarea proiectului este pe drumul cel bun.

JCS-Ionel Ivașcu