CARAȘ-SEVERIN – Pasionați ai morilor de apă, reprezentanții Asociației Acasă în Banat au făcut de curând un adevărat tur de forţă pe Clisura Dunării pentru a descoperi alte mori uitate de timp!
Acum 10 zile, neobosita echipă de la Acasă în Banat s-a aflat pe Clisura Dunării, în comuna Berzasca, iar impresiile vizitei au fost împărtăşite de curând. Locuri unice, oameni primitori, tradiţionala ciorbă de peşte, iată ce a găsit echipa asociaţiei în această zonă superbă a Banatului Montan, precum şi o mulţime de alte lucruri interesante legate de oamenii locului, trecutul comunei şi întâmplări care au marcat ultimii ani.
„Până când vremea se mai îmbunează, împărtășim cu voi câteva fotografii de la vizita de documentare făcută în urmă cu 10 zile de echipa noastră în comuna Berzasca, în Clisura Dunării. La orele 6 fix am pornit cu mult spor din Timișoara și ne-am îndreptat direct către primărie, unde l-am prins pentru cinci minute pe domnul primar Nicolae Furdui, care pornea la drum…spre Timișoara. Mai departe am fost preluați de ghidul nostru, domnul Ion Armanca, fost director al căilor ferate forestiere din Berzasca, un om care cunoaște fiecare petec de pământ din comună. Pe parcursul a câteva ore petrecute împreună, am aflat o mulțime de informații interesante despre trecutul comunei, despre comunitățile și întâmplările majore care au marcat ultimele decenii. Am pornit spre satul Bigăr (cascada cu numele omonim a preluat acest nume mai târziu, ea s-a numit mai demult Coronini), unul din satele cehești cele mai mici și puțin cunoscute. Pe o vreme extraordinară de frumoasă, cu soare cald și multă zăpadă, am pornit pe valea satului să descoperim cele patru mori rămase în picioare, două dintre ele fiind în stare extrem de proastă. La întoarcere am făcut o oprire pe Valea Sirinei, în special la cascada absolut fascinantă. În a doua parte a zilei am explorat valea râului Berzasca. Am mers chiar pe aliniamentul fostei căi ferate, din care astăzi n-a mai rămas nimic. Am descoperit ruinele Morii Mari și a încă două mori. Apoi am fost primiți la sălașul unui localnic care ne-a omenit și ne-a povestit vrute și nevrute din anii de demult. După ce ne-am luat rămas bun de la gazda noastră, am pornit înapoi spre casă, nu înainte să facem o oprire pe faleza Dunării de la Moldova Nouă, unde se poate mânca o ciorbă de pește ca la carte. Le mulțumim gazdelor noastre pentru primire și pentru că ne-au deschis ochii despre ce înseamnă frumusețile și potențialul turistic al acestor locuri despre care am știut prea puțin! Continuăm!“, au precizat cei de la Acasă în Banat.
JCS-Nicoleta Moraru