Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Nu doar pârâul Dalci este cauza pentru care apa de la robinetele caransebeșenilor este una de proastă calitate. Și actuala Uzină de apă din Caransebeș este depășită tehnic, spune șeful AquaCaraș, Nicolae Miu Ciobanu, iar pentru cea nouă, care va fi realizată prin proiectul european mai trebuie așteptat.

Prezent zilele trecute la Caransebeș, la un dialog despre problema apei potabile din municipiu, Miu Ciobanu a declarat că actuala uzină de apă nu este nici măcar finalizată, fiind construită pe un alt specific de apă. „Uzina de apă de la Caransebeș, de când a fost construită, a fost construită pe apă de munte și nicidecum pe apă din baraj. Apa de munte are niște calități, o anumită turbiditate, o anumită culoare, față de cum funcționează acum. Nu știu dacă știți, am aflat și eu acum, de când am preluat AquaCaraș, când a fost preluată în 2004 sau 2005, actuala uzină de apă a fost preluată cu stadiul de execuție aproape 60 % și nu s-a mai făcut nimic. Dotarea tehnică a uzinei de apă în momentul de față nu va putea face față dacă nu reușim să îndreptăm lucrurile la baraj”, a precizat șeful operatorului județean de apă și canalizare.

Miu Ciobanu a adăugat că există totuși o rază de speranță pentru locuitorii Caransebeșului, în cazul în care se finalizează noua uzină de apă, aflată acum într-un stadiu de realizare de aproximativ 70-75 %. „Avem speranța că este uzina nouă în construcție, am reușit să deblocăm situația, am plătit constructorii, dacă se mobilizează, într-un an și jumătate să putem să facem uzina nouă care este prevăzută cu decantor. La cea de acum nu avem decantor, problema cea mai spinoasă. Dacă aveam decantorul poate reușeam să îmbunătățim calitatea apei. Pentru noua uzină s-a făcut extensie de contract cu constructorii până în 2022, pe motiv că nu au fost plătiți la timp, sper să nu ajungem până în 2022, sper să dăm mai devreme o apă de calitate în Caransebeș”, a mai precizat șeful AquaCaraș.