În amintirea victimelor deportării - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ziua naţională de comemorare a victimelor deportării în timpul regimului comunist a prilejuit, la Reşiţa, în palatul administrativ judeţean, o expoziţie documentară şi un eveniment comemorativ, urmate, în Parcul Cărăşana, de o slujbă religioasă şi depunerea de coroane de flori!

Au fost prezenţi, alături de Cornelia Fetea, preşedintele asociaţiei de profil, senatorul Marcel Vela, prefectul Cristian Gâfu, subprefectul Andrei Plujar, medierea fiind făcută de Erwin Ţigla, preşedintele Forumului German.

În urmă cu 70 de ani, peste 40.000 de locuitori ai zonei de graniţă a României cu fosta Iugoslavie, inclusiv din Caraș-Severin, aveau să sufere de pe urma regimului din acea perioadă, fiind deportaţi în Bărăgan. Deportările nu au ținut cont de vârstă și de starea de sănătate a celor supuși acestor măsuri. Listele s-au alcătuit după un singur criteriu, erau considerați dușmani de clasă, astfel că, din casele lor, zeci de mii de bănățeni au fost duși în zone aproape pustii ale Bărăganului și lăsați acolo să se descurce cum pot sau să moară.

Foto: A.M.