Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Cele mai multe victime ale violenței în familie sunt femei, iar la noi în județ, deși numărul raportat de cazuri este în scădere, în primele zece luni ale lui 2022 au fost înregistrate 430!

„În primele 10 luni din acest an, în județul nostru au fost sesizate cu aproximativ 9,6% mai puține infracțiuni din sfera violenței în familie, față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind înregistrate 430 de astfel de fapte. În mediul urban infracțiunile de violență în familie au scăzut cu aproximativ 16,7% fiind înregistrate 249 de fapte, în schimb, în mediul rural au fost într-o ușoară creștere, cu aproximativ 2,25%, fiind sesizate 181 de astfel de infracțiuni. Dintre acestea, cele mai multe, 255, sunt infracțiuni de lovire sau alte violențe, urmate de cele de abandon de familie, 81 de infracțiuni și amenințare, 53 de infracțiuni“, informează Poliția Caraș-Severin.

Totuși, nu toți autorii sunt bărbați și nici toate victimele nu sunt femei. Însă cele mai multe acte se consumă între foști sau actuali parteneri de viață. Mai exact, „majoritatea autorilor, 362, sunt bărbați, arată IPJ. În ceea ce privește victimele, 276 au fost de sex feminin. Referitor la relația dintre victimă si autor, în 271 de cazuri a fost vorba despre soți sau foști soți, actuali sau foști parteneri“.

Și chiar dacă numărul cazurilor înregistrate a fost de 430, cel al intervențiilor a fost mult mai mare: „În primele 10 luni, polițiștii cărășeni au intervenit la 611 cazuri de violență în familie, 336 în mediul urban și 275 în mediul rural. În urma acestor intervenții, polițiștii au emis 119 ordine de protecție provizorii, în situații în care s-a constatat existența unui risc iminent pentru victimă, 87 la cazuri din mediul urban și 32 din mediul rural. 54 de victime au refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu. Din cele 119 ordine de protecție provizorii, 33% au fost transformate în ordine de protecție. De asemenea, în aceeași perioadă, la nivelul județului au fost emise 106 ordine de protecție de către instanțele de judecată. După locul comiterii faptelor, 311 infracțiuni de violență domestică au fost comise la domiciliul victimei sau al autorului, iar 119 în spațiul public“, arată cifrele oficiale.

Nu trebuie uitat faptul că, pe lângă apelul la 112, cei care se confruntă cu o situație de violență în familie pot apela oricând linia telefonică gratuită 0800 500 333 (destinată victimelor violenței în familie) sau pot utiliza aplicația Bright Sky RO, care oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice, persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană. Până acum, ghidul care detaliază tipurile de abuz este cea mai accesată funcție din aplicație.

JCS-A.M.