REŞIŢA – După ce timp de şase ani judeţul a fost nelipsit de la „Săptămâna Verde“, în 2018 vor ajunge în capitala Germaniei numai produsele cărăşenilor. Motivul ar fi acela că Ministerul Agriculturii a primit o suprafaţă expoziţională mult mai mică, comparativ cu cea din anii anteriori, asftel că şi numărul celor din delegaţia României este mai mic, ne-au declarat reprezentanţii Direcţiei Agricole Caraş-Severin.
Expoziţia internaţională de la Berlin a ajuns la cea de-a 83-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 19 – 28 ianuarie, iar România este reprezentată, în cea mai mare parte, de producători şi meşteri populari din judeţul Maramureş. La acest târg, reprezentanţii Ministerului Agriculturii vor prezenta 16 din cele 30 de produse înscrise în Registrul național al produselor montane: sucuri naturale din mere, pere, mixt de mere cu sfeclă roşie, toate acestea produse în gospodăria cărăşeanului Nicolae Bijan, miere provenită de la stupii apicultorului Ioan Bărbuţ din Mehadia, şi alte trei sortimente de sucuri naturale produse de Ioan Vulpeș din Cornereva.
Alături de mierea şi sucurile celor trei cărăşeni, la standul României de la Berlin se vor mai regăsi şi brânzeturi de Ibănești, dar şi alte bunătăţuri, precum: magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu al celor şase membri ai Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu din judeţele Bacău, Sibiu, Braşov, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti, novac afumat din Ţara Bârsei, judeţul Braşov. Nu vor lipsi nici cârnaţii de Pleşcoi, scrumbia de Dunăre afumată, dar nici produsele din carne de porc şi oaie, sub toate formele, și nici produsele de panificaţie şi patiserie. Gurmanzii vor mai putea degusta şi preparate din peşte – baghetă pescărească, batog afumat, păstrăv ardelenesc, pastramă pescărească, icre de crap, de știucă, etc – precum și băuturi spirtoase: pălincă, ţuică şi vin.