Caraş-Severin, Romania

BĂUȚAR – Datorită înfrățirii cu localitatea Kainbach, Băuțarul are mașină de pompieri dotată cu de toate. Mașină casată de cei din micuța localitate de lângă Graz, cu care comuna din Valea Bistrei s-a înfrățit încă din anii ‘90!

În Austria, vehiculul a fost evaluat la 26.000 de euro însă, în baza legăturilor foarte bune dintre cele două localități, recent acesta a fost achiziționat de Primăria Băuțar cu 20.000 de euro. O mașină în stare foarte bună care, conform primarului Romeo Răduță, printre dotări dispune și de bazin de 3.000 de litri și motopompe. De altfel, din declarația sa, reținem că cei din Kainbach pun mare preț pe siguranță, de-a lungul timpului trimițând la Băuțar multe asemenea materiale. Primăria dispune și de garaj pentru mașina sosită din Austria și, de puțin timp, a început amenajarea unei remize de pompieri, capitol la care Băuțarul stă foarte bine.

Această mașină se alătură unui alt utilaj pe care primăria l-a achiziționat mai demult grație unui proiect AFIR în valoare de aproape 400.000 de lei. Este vorba despre un buldoexcavator mutifuncțional dotat, printre altele, cu cupe, tocător de vegetație, dispozitiv de curățat drumul cu perie. Buldoexcavatorul și-a găsit și el „casa” în hala care adăpostește și mașina de pompieri. Cum însă hala se află la vreo 2 km de primărie, utilajul achiziționat prin AFIR stă fie în hala respectivă, fie la primărie, în funcție de necesități.

Pe lângă aceste dotări, la Băuțar sunt în lucru mai multe proiecte. Concret, primarul Răduță ne-a vorbit despre lucrările aflate în derulare la alimentarea cu apă și canalizare, precum și la reabilitarea școlii gimnaziale din Băuțar. Pe 20 iulie, are loc ruga satului, eveniment pentru care de asemenea au fost făcute pregătiri importante.

JCS-Ionel Ivașcu

FOTO: Michael Maicovski