Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 13 baze de deszăpezire și cinci puncte de sprijin, organizate de Drumuri Naționale Caransebeș. Dintre cele 13 baze, cinci sunt în zona de munte, șase sunt în zonă de deal și două se află la câmpie!

De notat că reţeaua de drumuri naționale administrate în județ de SDN Caransebeș însumează 587 km. Pentru deszăpezirea lor, SDN Caransebeș dispune de 31 de utilaje proprii și anume: un utilaj multifuncțional cu lamă, o turbofreză, un buldoexcavator, șase utilaje cu lamă, 13 autoutilitare și nouă stații de preparare a clorurii de calciu.

În planul operativ, sunt prevăzute 10.070 tone de sare, 6.815 tone de nisip și 213 tone de clorură de calciu. Cantități din care SDN Caransebeș are pe stoc 1.140 de tone de sare, 15 tone de nisip și 3,95 tone clorură de calciu. Pentru sare și clorură de calciu, există un contract încheiat la nivel de CNAIR SA București, iar nisipul este contractat de DRDP Timișoara.

Pentru asigurarea auto-utilajelor, DRDP Timișoara a prevăzut două acorduri cadru cu valabilitate de patru ani. Primul, pentru baze de deszăpezire la Bucova, Caransebeș, Carașova, Ezeriș, Lugoj, Măureni și Slatina-Timiș cu punctele de sprijin aferente, este în derulare din noiembrie 2020. Al doilea, pentru bazele de la Berzasca, Moldova Nouă, Oravița, Bozovici, Mehadia și Valea Cernei cu punctele de sprijin aferente este în derulare din decembrie 2021.

JCS-Ionel Ivașcu