Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Anul acesta, bugetul alocat reparaţiilor la drumurile judeţene este cel mai mare din ultimii ani!

Aleşii judeţeni au aprobat în şedinţa de luni, 15 iulie, o nouă rectificare a bugetului propriu al judeţului, una pozitivă în valoare de aproape 7,5 milioane de lei. Banii au fost primiţi de la Ministerul Dezvoltării în contul unor cheltuieli, declarate eligibile după executarea lor, efectuate la drumurile de acces spre deponeul Lupac şi spre staţiile de transfer din Bozovici, Oţelu Roşu şi Pojejena. „Am considerat că este firesc ca banii să îi alocăm Direcţiei de Drumuri Judeţene. Când am aprobat bugetul acestei direcţii, în valoare de 19 milioane lei, am alocat şi sumele necesare pentru întreținerea drumurilor județene și comunale. Din acești bani, s-a făcut un grafic pentru reparația unor tronsoane de drumuri județene. Au fost prevăzute reparații pe majoritatea dintre ele, au început procedurile, însă estimarea pe care conducerea Direcției de Drumuri Județene a făcut-o atunci este depășită. Mai era nevoie de o suplimentare de 2 milioane de lei. Din cei aproximativ 7,5 milioane alocați prin rectificarea de buget făcută astăzi, Direcţia își propune să aloce 5 milioane de lei pentru lucrări de reparații pe alte tronsoane care nu au fost cuprinse în prima etapă. Anul trecut am avut 7 milioane de lei pentru întreținere pe timp de vară (11 milioane în total), acum avem peste 20 de milioane, de trei ori mai mult decât anul trecut! Vreau ca aceşti bani să fie cheltuiţi cu folos şi mai ales să se vadă în lucrările ce se vor face în judeţ”, a spus preşedintele CJ, Silviu Hurduzeu.

Şeful judeţului a adăugat că speră ca banii alocaţi DDJ să poată fi cheltuiţi până la sfârşitul acestui an: „Ştiu că pentru orice contract există anumite proceduri ce necesită timp. Suntem deja la jumătatea lui iulie, de aceea spun că sper ca banii alocaţi drumurilor judeţene să apuce să fie şi cheltuiţi până la finele lui 2019“. Şi liberalii, prin vocea consilierului Mircea Teodorescu, au cerut ca lucrările efectuate pe drumurile judeţene să fie de calitate. „Eu am fost personal pe anumite drumuri care s-au reparat anul trecut, iar acum starea lor este la fel de rea. De aceea, deşi s-a alocat cu doar 2 procente mai mult decât anul trecut, e bine că există bani, dar aşteptăm ca lucrările să fie şi de calitate, reparaţiile să nu se mai facă superficial“, a spus Teodorescu.

Şi pentru că tot s-a vorbit de drumurile judeţene, la şedinţă a asistat şi cetăţeanul care pledează de ani de zile pentru repararea DJ 572. Omul a întrebat în ce stare se află procedura pentru lucrări, aducându-le aleşilor judeţeni la cunoştinţă şi faptul că singurul pod de la intrarea în Surduc s-a prăbuşit şi trebuie luate măsuri. „Pentru DJ 572, aşteptăm semnarea contractului de finanţare. Noi am depus tot ce era necesar, de la documentaţii la clarificări, acum totul depinde de Ministerul Dezvoltării, nimic nu mai depinde de noi. După semnarea contractului de finanţare facem toate demersurile pentru ca şi acest tronson, prioritar de altfel, să fie reabilitat“, a spus şeful judeţului.

Nina Curiţa