Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Camera Deputaților a adoptat în această săptămână un proiect de lege care are ca obiect încadrarea livrării de lemne de foc pentru populație în cota redusă de TVA de 5%!

„În România, lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante, încălzirea locuinței fiind, de obicei, parțială și confortul termic redus; dacă nivelul de trai pentru populație ar fi mai ridicat, înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o primă etapă a procesului de diminuare a cantității de lemn de foc utilizată pentru încălzire”, menționează inițiatorii propunerii legislative în expunerea de motive a proiectului.

Faptul că exploatarea lemnului de foc nu asigură necesarul anual pentru gospodării are o incidență directă asupra prețului acestuia. De exemplu, numai în ultimii trei ani, prețul final al lemnului de foc a înregistrat creșteri foarte mari, ajungând până la dublarea acestuia. Printre inițiatorii acestui proiect se numără și deputatul PSD de Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu. „A fost votat în Camera Deputaților proiectul al cărui inițiator sunt alături de alți colegi din PSD, prin care va scădea prețul lemnului de foc. Prin propunerea de reducere de la 19% la 5% a TVA pentru lemnul de foc necesar încălzirii locuințelor, se dorește asigurarea creșterii nivelului de trai prin reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodării și protejarea populației care cumpără lemn de foc de tendințele speculative prin prețul mare la care se comercializează în prezent”, a declarat deputatul cărăşean.

În România, lemnul de foc este principala sursă de încălzire pentru majoritatea populației. Conform datelor Institutului Național pentru Statistică, numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de peste 3,5 milioane, reprezentând peste 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național. Totodată, o pondere importantă din locuințele rurale din România (respectiv 2,773 milioane, ceea ce reprezintă peste 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural) continuă să asigure încălzirea, pe perioada anotimpului rece, preponderent cu ajutorul sobelor, prin arderea lemnului și cărbunilor. Prin urmare, această formă de încălzire a locuinței este specifică zonelor rurale, slab dezvoltate, unde veniturile familiilor sunt extrem de modeste.

JCS–S.P.