CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Judeţean a iniţiat un proiect de hotărâre, aprobat în cea mai recentă şedinţă, prin care a fost redusă capacitatea căminelor pentru persoane vârstnice din Reşiţa, Sacu şi Caransebeş.
Silviu Hurduzeu a motivat că organigramele pentru cele trei cămine aflate în subordinea Consiliului Județean sunt supradimensionate, având în vedere că cele trei unităţi nu sunt folosite la capacitate maximă. „Reducerea numărului de paturi înseamnă rentabilizare“, a spus preşedintele CJ. Conform proiectului de hotărâre, s-a decis reducerea numărului de paturi de la cele trei cămine de la 302 (192 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița, 60 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu și 50 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Sfinții Constantin și Elena Caransebeș) la 240 (175 la Reșița, 35 la Sacu și 30 la Caransebeș). Şeful judeţului a precizat că nu a renunţat la ideea externalizării serviciilor oferite de căminele pentru persoane vârstnice, deşi printr-o adresă primită de la ministerul de resort s-a atras atenţia că acest lucru nu este posibil, deoarece căminele din Caransebeș și Sacu au fost modernizate pe fonduri europene. „Eu sper să putem“, a spus Hurduzeu.
Consilierul județean Valentin Boșneag i-a spus preşedintelui Consiliului Judeţean că motivul pentru care nu există suficienți beneficiari în aceste cămine îl reprezintă costurile mult prea ridicate pe care trebuie să le plătească aceștia și aparținătorii lor.
„Sunt foarte uimit de ce spuneți că numărul de beneficiari este atât de mic și nu știu cine a studiat și ce studiu a făcut, pentru că solicitările sunt foarte mari. Cunoaștem și alte motive pentru care numărul de beneficiari este foarte mic, condițiile de accedere și de intrare în aceste unități sunt foarte dure, mult peste ceea ce legea presupune. Prețurile care se cer aparținătorilor sunt foarte exagerate și asta este una din cauzele pentru care aceste centre, în special Sacu și Caransebeș, unde îmi permit să vorbesc, pentru că mai cunosc puțin, sunt la jumătate de capacitate, deși condițiile fizice și de locație sunt bune și foarte bune. Vă mai spun ceva, i se cere familiei să aducă de la medicul psihiatru că persoana în vârstă nu are Alzheimer, nu are demență. Păi la 80-90 de ani, acestea sunt diagnostice la ordinea zilei. Și atunci oamenii pleacă, se descurcă cum pot cu persoanele în vârstă și noi reducem numărul de paturi. Dacă am 60 de locuri şi 30 de beneficiari, nu trebuie să am angajaţi pentru 60 de locuri”, a afirmat Valentin Boșneag, care a cerut o analiză reală a situației.
Răspunsul lui Hurduzeu la observaţiile lui Boșneag a fost că un număr mai mic de paturi înseamnă automat un număr mai mic de angajați. „Tocmai din acest motiv încercăm să reducem numărul de paturi, pentru că organigrama este construită în funcție de acest număr de paturi. Când facem acel cost despre care spuneți că este mare, e mare tocmai pentru că avem mai mult personal decât avem nevoie. Noi reducând numărul de paturi, reducem numărul de personal”, a mai precizat şeful judeţului.
La ora actuală, cele mai mari preţuri sunt la Căminul de la Sacu, acolo unde se percep următoarele tarife: 4,286,26 lei / persoană dependentă, 4.198,24 lui / persoane semidependentă și 4.132,23 lei / persoană independentă. Cele mai mici preţuri sunt la Căminul pentru Persoane Vârstnice Reșița, unde costul mediu lunar de întreținere este de: 2.960,78 de lei / persoană dependentă, 2.954,67 lei / persoană semidependentă și 2.907,03 lei / persoană independentă. „Anul viitor o să avem un cost mai mic, pentru că și acesta a fost unul din motivele pentru care facem această reducere, să putem să oferim beneficiarului un preț cât mai mic“, a mai spus Hurduzeu.
JCS – Nina Curiţa