Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a pus semnătura pe hotărârea cu amendamentul consilierului Gabriel Dinu, hotărâre prin care s-a schimbat complet repartizarea sumelor de bani către primăriile din judeţ!

Primăriile însă nu vor primi încă banii, chiar dacă hotărârea de Consiliu Judeţean este semnată de preşedinte şi asta pentru că Finanţele aşteaptă avizul de legalitate al Prefecturii. În plus, secretarul judeţului, Darian Ciobanu, nu a semnat hotărârea şi a făcut opinie motivată pentru că în cazul câtorva primării s-au dat mai mulţi bani decât au solicitat, considerând că alocările aprobate pentru aceste trei unități administrativ teritoriale nu respectă prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2020. De exemplu, Ocna de Fier a primit 400.000 RON, deși solicitase 127.000, Domașnea a primit 100.000 RON, cu 53.000 mai mult decât suma solicitată, iar Primăria Ezeriș a primit 500.000 RON, cu 100.000 mai mult decât a solicitat.

Consiliul Judeţean a trimis hotărârea semnată doar de preşedintele Hurduzeu şi la Finanţe, şi la Prefectură, însă Finanţele cărăşene nu s-au grăbit să trimită banii în conturile unităţilor administrativ-teritoriale. De fapt, nimeni nu ştie ce aşteaptă Finanţele cărăşene, ori semnătura secretarului judeţului, ori avizul de legalitate de la Prefectură, deşi nu există vreun texte de lege care să prevadă că pentru viramentul banilor este nevoie de altceva mai mult decât semnătura preşedintelui, dar vom vedea.

Cert este un lucru: în şedinţa de miercuri, preşedintele Silviu Hurduzeu, pentru a salva situaţia şi pentru ca 77 de primării să nu fie blocate pentru sumele alocate la trei primării, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care va corecta alocările către Domaşnea, Ezeriş şi Ocna de Fier. Dacă proiectul va fi votat de majoritate e bine, dacă nu rămâne aşa. Oricum, o hotărâre cu semnătura preşedintelui Consiliului Judeţean este executorie.

JCS-Nina Curiţa