Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În consecință, Primăria roagă persoanele care traversează vecinătatea acestuia să o facă cu mare atenție!

Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivelul municipiului, întrunit în cursul zilei de luni, a stabilit câteva măsuri imediate, ca urmare a incidentului de sâmbătă, când o parte a fațadei Hotelului Semenic s-a prăbușit. Ca primă măsură de protecție, a fost montat încă de sâmbătă un gard metalic care să împiedice circulația în proximitatea fațadei respective, cea de vizavi de Primărie. „Am informat Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la situație și le-am solicitat să transmită urgent către proprietar o listă de măsuri pentru punerea în siguranță a clădirii, conform atribuțiilor de serviciu ce le revin. De asemenea, am stabilit să somăm proprietarul să facă o expertiză tehnică asupra structurii de rezistență a hotelului, pentru a vedea dacă acesta mai poate fi reabilitat. În cazul în care acesta refuză, o să facem noi expertiza, urmând să recuperăm contravaloarea cheltuielilor de la proprietar.“, a precizat primarul Ioan Popa.

Acesta a subliniat că pe parcursul ultimilor ani a contactat în repetate rânduri proprietarul, respectiv pe omul de afaceri Gruia Stoica, pentru a-l ruga să deblocheze situația juridică a obiectivului, să reabiliteze hotelul sau să îl vândă unui investitor. „Nu s-a întâmplat nimic! Pe cale de consecință, am apelat la toate pârghiile legale pentru a face proprietarul să rezolve situația: am mărit impozitul până la 500% și am aplicat amenzi în valoare de peste 100.000 euro, conform legii. O să continuăm să aplicăm legea, astfel încât proprietarul să simtă că nu își poate bate joc de un oraș întreg la infinit!“, a adăugat Popa.

Societatea în al cărui patrimoniu se află Hotel Semenic a intrat sub controlul lui Gruia Stoica după ce acesta a cumpărat în 3 august 2001, cu 14,9 miliarde lei vechi, 40% din acțiunile deținute de stat la SC Turist Semenic SA, la o licitație pornită de la 2,764 miliarde lei vechi! Ca fapt divers, după 23 de ani, putem aminti că „proaspătul acționar a declarat că reprezintă interesele unei puternice societăți italiene de turism, clasată printre primele cinci din Europa, numele acesteia urmând să fie făcut public în cel mult o lună, când vor fi anunțate investițiile de care va beneficia SC Turist Semenic SA.“, după cum relata ziarul Timpul (actualul Jurnal de Caraș-Severin) în 7 august 2001.

JCS-Walter Fleck