N-au depus ei un jurământ prin care se obligă să îşi trateze pacienţii în cel mai bun mod posibil? Ba da, doar că, atunci când depun jurământul, medicii îşi iau ca martori zeităţi păgâne care dau o notă de falsitate şi, prin urmare, este un jurământ ce poate fi mult prea uşor încălcat.
Oricum, probabil că nici un alt jurământ nu i-ar face mai responsabili pe unii din cei ce poartă halatele albe. Trăim într-o lume bolnavă, şi la propriu şi la figurat, în care toate lucrurile sunt călcate în picioare. Un articol publicat pe www.caon.ro, despre medici a fost suficient ca oamenii să răbufnească la propriu şi să strige la unison „Ruşine să le fie!“.
În urma articolului „Bolnavi la noi, trataţi la alţii“, publicat de Jurnal de Caraş-Severin şi pe www.caon.ro în care se vorbea despre medicii din judeţ, mulţi cititori au subscris ideii „Ruşine să le fie!“. Îngrijorător, mai ales că toţi cititorii se refereau la medicii cărăşeni şi fiecare povestea câte o întâmplare nefericită prin care a trecut cu „ajutorul“ unor medici din judeţ, lucru care îi împinge să plece fie în alt judeţ şi chiar în alte ţări.
Culpele medicale pot fi dovedite, însă nimic nu scuză comportamentul flegmatic pe care unii medici îl aplică unor pacienţi, mai ales pacienţilor „neatenţi“. De ce trebuie să ne fie teamă că am putea deranja în mometul în care păşim în cabinetul unui medic? De ce ne gândim că în momentul internării trebuie să avem la noi câteva ciocolate, aşa… pentru asistente? Există şi cazuri în care astfel de practici nu sunt valabile, din păcate prea puţine.
Ceea ce oamenii nu ştiu este că dacă un medic din altă localitate este de acord, ei pot solicita ca acesta să vină la ei în judeţ pentru a-i opera, de exemplu. Cu toate astea, deşi de câteva luni bune în judeţ există o Comisie de malpraxis, nimeni nu a depus vreo plângere. De ce?
„Probabil pentru că această comisie şi noţiunea de malpraxis sunt chestiuni destul de noi pentru România şi implicit pentru judeţul Caraş-Severin“, a spus medicul Radu Albotă, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Caraş-Severin şi preşedintele Comisiei de malpraxis din judeţ.
Anca Preda