Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – „Societatea este pe deplin concentrată să finalizeze tranzacţia, având în vedere importanţa UCMR în cadrul industriei româneşti, în special în cadrul industriei hidroenergetice“, susţine Ministerul Energiei într-un răspuns acordat deputatului cărăşean Dumitru Rujan!

Deputatul liberal i-a adresat ministrului Energiei un set de întrebări vizavi de soarta UCMR şi preluarea uzinei reşiţene de către Hidroelectrica. „Relativ recent a existat o încercare a Companiei Hidroelectrica de a revitaliza UCM Reşiţa prin preluarea activelor, mai ales că principalul producător de energie verde din România este şi unul dintre principalii beneficiari ai produselor fabricate la UCM Reşiţa. Mai mult, Hidroelectrica dispune de resurse financiare consistente pe care ar putea să le direcţioneze către retehnologizarea şi modernizarea uzinei reşiţene. Domnule ministru, susţineţi demersul Hidroelectrica de a prelua activele UCM Reşiţa şi de a revitaliza uzina în cadrul unui amplu program de reorganizare şi investiţii? În condiţiile în care în uzina reşiţeană lucrează personal specializat, cu experienţă în acest domeniu, nu consideraţi că ar fi avantajos şi pentru Hidroelectrica să preia nu numai o uzină, ci un anasamblu de active valoroase, inclusiv resurse umane, care să sprijine producţia hidroelectrică din România?“, a întrebat Dumitru Rujan.

În răspunsul dat de Ministerul Energiei se arată că producătorul de energie nu a renunţat la uzina reşiţeană: „Hidroelectrica a derulat un amplu proces de analiză care a avut ca principal scop identificarea activelor din cadrul UCMR care concură la desfăşurarea activităţii de modernizarea şi mentenanţă a hidroagregatelor şi care urmează a fi ofertate pentru a fi transferate către Hidroelectrica. Ca urmare a aprobării ofertei, societatea va derula procesul de negociere dintre Hidroelectrica şi UCMR, se va perfecta tranzacţia, va fi un transfer de business care va include atât activele UCMR, cât şi personalul care le operează“.

Mai mult, în răspunsul Ministerului Energiei, se arată că „societatea este pe deplin concentrată să finalizeze tranzacţia, având în vedere importanţa UCMR în cadrul industriei româneşti, în special în cadrul industriei hidroenergetice, iar pe de alta, programul amplu de investiţii în modernizare al hidroagregatelor pe care Hidroelectrica îl derulează în prezent, UCMR fiind furnizorul principal de echipamente în cadrul acestui program“. Din păcate, niciun termen concret emis de Ministerul Energiei.

Aşadar, cine ştie? Poate, într-un viitor apropiat, UCMR nu va mai fi doar o uzină aflată mereu în reorganizare şi restructurare…

JCS-Nina Curiţa