Hidrocentralele trebuie finalizate! Ele produc cel mai ieftin curent! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Afirmaţia aparţine senatorului Ion Mocioalcă. Acesta consideră că „România nu-și mai poate permite să abandoneze amenajări hidrotehnice în care s-au investit sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context, când deficitul de energie a aruncat prețurile-n aer.“

Practic, senatorul cărăşean susţine o iniţiativă a PSD în acest sens. „Inițiativa PSD protejează mediul, dar în egală măsură, asigură cadrul legislativ pentru ca investițiile – multe aproape gata – să fie finalizate și să aducă suplimentar, în sistemul energetic, zeci de mii de MW lunar, energie verde și foarte important, ieftină. Căci electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină! Este necesară scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea şi restul ariei protejate“, a precizat Mocioalcă.

Astfel, se vrea finalizarea investiției Răstolițahidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro şi care poate produce lunar peste 9000 MWH. Se au în vedere, pe Valea Jiului, hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra – realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21000 de MWH, în fiecare lună.

„Peste 300.000 de locuințe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producția acestor hidrocentrale“, a spus senatorul cărăşean. Acesta a criticat atitudinea parlamentarilor USR-Plus, acuzându-i că „susţin interese contrare României“. „Cum să argumentezi că afectăm preţiosul peştişor-lostriţa, care e dispărut din râul Jiu, şi nu numai, de mai bine de 50 de ani sau ca afectăm cuiburile a 140 de specii de păsărele? Ştiţi cum? Doar daca te pune cineva care are interes şi care te finanţează netransparent. Greşesc?“, a concluzionat senatorul Ion Mocioalcă.

JCS-Nina Curiţa