Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – La evenimentul din perioada 3-7 iulie, regalul folcloric a fost completat de multe noutăți!

Dan Mirea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Caraș-Severin, enumeră recitalurile din fiecare seară, cele două spectacole care au reunit seniorii și viitorul folclorului bănățean, tabăra de pictură de un real succes, prezența meșterilor populari și, mai ales, cea a Fanfarei Forțelor Navale din Constanța, condusă de col. Cornel Ignat. La „Hercules”, Viorica Mărăndici, pictor de biserici, a realizat 15 icoane cu 15 tineri din Băile Herculane. Paul Buță, unul dintre cei mai mari creatori de măști populare din țară, a venit cu peste 60 de măști pe care le-a expus pe podul refăcut de primărie. Pod care, în opinia lui Mirea, și-a recăpătat grandoarea din perioada de vârf a stațiunii.

„Am gândit acest festival de luni de zile. L-am considerat prioritar și s-a dovedit că este unul dintre cele mai emblematice evenimente ale județului. Mulțumesc primăriei, invitaților speciali și tuturor celor care ne-au fost alături. Pe lângă prezența numeroasă a spectatorilor, m-a bucurat efervescența oamenilor pe care i-am văzut în Parcul Central și în Piața Hercules socializând și așteptând ceea ce va urma.”, a spus șeful CJCPCT la finalul festivalului.

Prezența fanfarei a fost posibilă cu sprijinul Cercului Militar din Caransebeș, condus de Oprea Cocoșilă. Profesionalismul, prezentările de carte și expoziția cu care aceasta a venit la „Hercules” au fost apreciate la maxim de public. Spre bucuria col. Ignat care și-a arătat speranța unei viitoare colaborări frumoase.

Dan Buru, referentul cultural al primăriei, speră că faima festivalului va ajunge departe în România și în lume. „Îmi place ca an de an, să fac un pas înainte. Dar anul acesta cred că s-au făcut zece pași înainte. A fost mult de muncă, dar asta nu ne sperie. În felul acesta vom ajunge la ediția 100!”, a încheiat Dan Buru, mulțumind și celor 24 de voluntari care au pus umărul la reușita festivalului.

JCS-Ionel Ivașcu