REȘIȚA – Dată de lipsa controlului mișcării personalului și de licitații costisitoare pentru medicamente!
Aspectele au fost punctate de președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, partizan al managerului Alina Stancovici la începutul mandatului acesteia. Una dintre dorințele trasate atunci a fost implementarea unui sistem de control al accesului angajaților. „Salariile unei mari părți a medicilor specializați sunt mari și în consecință trebuie să stea la servici pentru acei bani”, afirmă Romeo Dunca.
Primarul Reșiței, Ioan Popa, a completat că sunt medici care câștigă între 4000 și 6000 de euro net și personal medical cu salarii de peste 2000 de euro pe lună net. „Din Spitalul Județean se pleacă și la 11:30-12:30. La solicitările noastre de a se pune sistem de cartelizare, doamna Stancovici a adus tot timpul contra-argumente, însă astăzi există sisteme de control care te înregistrează după un telefon inteligent pe care-l ai în buzunar”, afirmă Ioan Popa. În opinia sa, sistemul ar fi benefic și în gestiunea salarizării, întrucât programul calculează automat salariul. Asta înseamnă reducerea personalului administrativ care, în România este de până la 30%, în timp ce în spitalele din Germania și Franța acest personal este de 10%.
Șeful CJ vrea o evidență clară și asupra banilor cheltuiți pe medicamente întrucât, pe fondul creșterii arieratelor, spitalul a licitat achiziții de medicamente de 25 de milioane de lei cu TVA, la care se adaugă licitații pentru alimente de peste 7 milioane de lei fără TVA. „Un medicament cu aceeași substanță activă poate costa șase lei și un altul, mai de firmă, poate costa 80 de lei. De ce nu se pot face licitații pe sume mai mici ca să poate fi repetate, să se facă nu pe trei ani, ci pe unul sau doi?”, întreabă Dunca.
Șeful județului a insistat și pentru un sistem informatic adecvat, însă acesta a fost schimbat doar în mică parte. În opinia sa, pe Ambulator trebuia să fie un alt sistem de urmărire, dar nu s-a reușit nici asta. Ideea e susținută și de Ioan Popa, conform căruia un asemenea sistem ar limita o veche tendință păguboasă, în care șefii de secție spun cam ce vor ei, de multe ori pe filiere cu producători de medicamente și se achiziționează medicamente la prețuri foarte mari. „E pe SICAP o licitație de 25 de milioane de lei pentru medicamente de la 150 de flacoane și ajung la 4500 de flacoane. Atât poate vinde firma care câștigă. Asta se întâmplă în trei-patru ani, timp în care prețurile medicamentelor pot scădea dar eu sunt obligat să le iau la prețul licitat”, a punctat Popa.
Aceste întrebări au fost adresate managerului spitalului reșițean, Alina Stancovici, împreună cu problemele apărute la extensia ATI.
JCS-Ionel Ivașcu