REŞIŢA – În unele zone din judeţ încă se mai culege porumbul, iar în altele fermierii se află în plină campanie de însămânţare a noilor culturi.
Cum rapița are nevoie de condițiile agrometeorologice specifice acestei perioade, agricultorii care s-au orientat spre această cultură s-au apucat deja de treabă, până la această dată reuşindu-se cultivarea unei suprafeţe de 2.194 hectare.
„Calendaristic, perioada optimă de semănat rapiţa de toamnă este cuprinsă între 25 august şi 15 septembrie, lucru ce s-a şi întâmplat deja. Anul acesta, suprafaţa preconizată a se însămânţa cu rapiţă a fost de 1.840 de ha, prag ce a fost depăşit căci, până la finele săptămânii trecute, s-a reuşit cultivarea plantei pe 2.194 ha”, ne-a declarat Mariana Brujan, şef serviciu în cadrul Direcţiei Judeţene Agricole. Cum legumele în câmp şi cartofii de toamnă predomină în gospodăriile populaţiei, în această perioadă, conform datelor culese din teren de inginerii agronomi, cărăşenii se află în plină campanie de recoltare a cartofilor.
„Condiţiile meteo au favorizat anul acesta dezvoltarea optimă a cartofului. De altfel, acesta este nelipsit din grădinile cărăşenilor, fiind pentru mulţi alimentul de bază, în special în sezonul rece. Faţă de anul trecut, când planta a avut de suferit din cauza dăunătorilor, acum i-a mers bine. Până acum, din totalul suprafeţei de 5.839 ha, s-a reuşit recoltarea culturii de pe o suprafaţă de 500 de hectare, înregistrându-se astfel o producţie medie la hectar de 10.000 de kilograme”, a explicat Mariana Brujan.
În ceea ce priveşte recoltatul porumbului, însămânţat anul acesta pe 32.255 ha, până acum, cultura a fost culeasă de pe o suprafaţă de 600 de ha. „Doar producătorii individuali au reuşit să culeagă porumbul, producţia medie la ha obţinută de aceştia fiind de 2.800 de kg. Nu acelaşi lucru putem spune despre societăţile comerciale din judeţ care nu au început încă recoltatul porumbului, datorită faptului că au folosit la înfiinţarea culturilor hibrizi semitardivi şi tardivi, astfel că porumbul nu a ajuns încă la maturitatea de recoltare”, a mai spus Brujan.
Ca şi în anii trecuţi, cultura de toamnă preferată de agricultorii cărăşeni este grâul, aceasta urmând a se însămânţa pe o suprafaţă de 11.600 ha. De remarcat că 2013 a fost unul bun pentru grâu, mici producători reuşind să obţină o producţie medie de 3.700 de kg/ha.
Roxana Bălan Nafiru