CARAŞ-SEVERIN – Aceasta a fost concluzia elevilor reşiţeni după finalizarea primului examen al Evaluării Naţionale la clasa a VIII-a.
2.040 elevi din judeţul nostru au început săptămâna în sălile de examen. Varianta de subiecte extrasă pentru sesiunea din acest an la proba scrisă la Limba şi literatura română este cea cu numărul 2. Astfel, tinerii au avut de rezolvat două subiecte cu mai multe cerinţe, notate în total cu 78 de puncte. Alte 12 puncte puteau fi obţinute pentru redactarea întregii lucrări, iar zece puncte au fost acordate din oficiu. Printre subiectele dezbătute de absolvenţii de gimnaziu se numără genul liric, temă inclusă la primul subiect. Aici, elevii au avut de analizat poezia „Salcâmii“ de A.E. Baconsky. Primul subiect a avut doua cerinţe, una legată de analiza poeziei lui Baconsky, iar a doua, de redactare a unei compuneri de 150-250 de cuvinte în care elevii trebuiau să explice de ce poezia aparţine genului liric. Elevii pot primi 42 de puncte dacă au rezolvat corect primul subiect.
La subiectul al doilea, absolvenţii de gimnaziu au primit un fragment dintr-un material cu tema „«Grădina pierdută a Edenului»: locul în care ajungi doar cu elicopterul“, semnat de Andreea Marinas. Aici, elevii au avut de răspuns la şase întrebări referitoare la textul dat şi de redactat o naraţiune de 150-250 de cuvinte în care să prezinte o întamplare reală sau imaginară petrecută într-o zona turistică. Pentru rezolvarea corectă a subiectului al doilea, elevii primesc 36 de puncte. De asemenea, alte 12 puncte sunt date pentru modul în care este redactată întreaga lucrare, unitatea compoziţiei, coerenţă şi vocabular.
După proba la Limba Română, urmează marţi proba la Limba Maternă, iar miercuri se va desfăşura proba la Matematică. Subiectele primite de elevi la probele Evaluării Naţionale se vor publica, în zilele de examen, în jurul orei 15.00, pe site-ul subiecte.edu.ro. Chiar dacă proba de matematică era considerată „sperietoarea“ examenelor, în anii trecuţi, în 2016 elevii se tem de examenul la limba română şi consideră că o notă mare obţinută la această probă le va asigura o medie mare. „Pot să spun că a fost destul de uşor. De acest examen mă temeam cel mai tare dar cred că voi lua un 10. Dacă iau această notă, la restul examenelor nu am cum să nu mă descurc“, a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin, Radu Milencovici. Pentru sesiunea din acest an s-au înscris 2.040 de elevi cărăşeni din totalul celor 2.311 de tineri din promoţia curentă. Ulterior, în sălile de examen s-au prezentat 1.980 şi 60 au absentat.